Autópályát épít Brazília a Föld tüdejének is tartott Amazonas esőerdő kellős közepére – számolt be több helyi tudósítás alapján a Guardian című brit újság a hírről. Az utóbbi időben igencsak felgyorsult fakitermelés mellett ez újabb csapást jelenthet az Amazonasnak. Ennek ellenére a brazil környezetvédelmi hatóság kiadta az engedélyt az építkezésre. 

BR-319 Highway
Fotó: Agência Estado via AFP

Maga az út egyébként már most is létezik, BR-319-es néven még az 70-es években építették, hogy összekössék Manaust az ország többi részével, de jelentős részein földútról van szó, amely nem töri meg különösebben a burjánzó őserdő élővilágának látképét. Egy aszfaltozott út viszont a környezetvédők szerint beláthatatlan következményekkel járna, ráadásul a jobb út miatt könnyebb dolga lenne a favágóknak is, felgyorsítva ezzel az esőerdő eltűnését. 

Becslések szerint 2030-ra egy Floria nagyságú terület tűnhet el az Amazonasból. Környezetvédők szerint egyelőre semmi sem biztosítja, hogy az építkezésből ne legyen óriási katasztrófa az élővilágra nézve. 

Soha nem tapasztalt mértékű erdőírtás zajlik az amazonasi esőerdőben

Idén 3,750 négyzetkilométer területet vesztett a világ legnagyobb esőerdője Brazíliában.