Május 15-től már sűrűbben közlekednek a vonatok a Balatonhoz. A már több mint 330 ezer vármegye- és országbérlet-tulajdonos érdeklődése az előszezoni menetrend bevezetésével tovább fokozódott a balatoni járatok iránt. Az új díjtermékek elsősorban a vármegyékben vagy a legalább két megyén át rendszeresen ingázóknak kínál új és versenyképes alternatívát, de a főváros és a Balaton között a sűrűbben, jellemzően egy-két óránként közlekedő InterRégió vonatokon kivétel nélkül érvényesek az országbérletek.

20220228 Budapest Máv   Déli Pályaudvar Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
20220228 Budapest 
Máv   Déli Pályaudvar 

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az Országbérlet weboldalon már külön Balaton menüpontban tájékozódhatnak az utasok az új bérletek igénybevételi lehetőségeiről, továbbá segítséget, javaslatokat kapnak, hogy azok előnyeit miként tudják kihasználni a tóhoz vagy annak part menti települései között utazva – ismertette a MÁV Zrt.

A tájékoztatás szerint május 15-től június 16-ig ismét előszezoni menetrenddel várja az utazókat a MÁV-Start: 

a part menti nagyobb települések az alapütemű, átlagosan óránkénti követésű vonatok mellett további járatokkal is elérhetővé váltak. 

A téli menetrendhez képest több intercitykocsi és motorvonat állt forgalomba, a vonatokon a kora tavaszi időszakhoz képest több férőhely áll az utasok rendelkezésére. A Déli pályaudvar és Keszthely közötti Balaton InterCity vonatokon pedig már bisztrórész is biztosítja a teljes körű ellátást az első és prémium osztályú IC+ kocsiban.

Nagy sikert arat a vármegye- és országbérlet

Már több mint 300 ezren éltek az új lehetőséggel, a hó eleji bérleteladások is nagyot ugrottak a korábbi időszakhoz képest.

A vármegye- vagy országbérlettel utazók számos balatoni vonat közül választhatnak. A személyvonatok és sebesvonatok mindegyike felármentesen használható, így a Déli-Parti, a Katica és a Vízipók InterRégiókon, valamint a Tanúhegy, Lesence és Fenyves sebesvonatokon és a balatonfenyvesi kisvasúton az új bérletfajtával is lehet utazni. Intercityn és expresszvonatokon utazva csak felármentes szakaszokon belül érvényesek a bérletek. A felármentes szakasz jellemzően az első (Budapest felőli) tóparti állomás vagy megállóhely és az adott vonat végállomása közötti szakasz. A Balaton és a Tópart InterCityk esetében Siófok és Keszthely, illetve Siófok és Nagykanizsa között a kijelölt, nem intercity minőségű kocsik a felármentesek. A Kék Hullám expresszvonatok Balatonalmádi és Tapolca, a Jégmadár expressz pedig Balatonaliga és Fonyód között vehető igénybe ország- és vármegyebérlettel. Ezeket, továbbá a vonattípusok útvonalát, főbb közlekedési ismérvet térképekkel illusztrálva is bemutatják az Országbérlet oldalon.

Budapest, Déli pályaudvar 2020.02.13.

MÁV első, saját gyártású, belföldi forgalomra szánt másodosztályú InterCity (IC+) kocsija

foto: Kallus György/Világgazdaság
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Ahogy a MÁV-Volán csoport korábban jelezte: 

a vármegye- és országbérletek csak felármentes vonatokon vehetők igénybe, IC-ken nem, ez alól csak bizonyos kocsik vagy szakaszok képeznek kivételt. 

Ahogy a korábbi években mindig, a Balatonnál ezek a kivételek az idei elő- és a főszezonban is megszűnnek, hogy az IC-szolgáltatást választó utasokat is ki tudják szolgálni – közölték.

A közleményben kitértek arra is, hogy a Volánbusz menetrendje nem módosul az előszezonban, azonban a vonatokkal összehangoltan biztosítja az utazást. A már megszokott Balaton 24/72 napijegyek április 29. óta mindennap megvásárolhatók, és egészen október 31-ig érvényesek a tavalyi évhez hasonló áron és felhasználási lehetőséggel.