Már több mint 300 ezer vármegye- és országbérletet adtak el – derül ki a MÁV–Volán csoport hétfői közleményéből. A tájékoztatás szerint az új díjtermékek annyira népszerűek, hogy a hó eleji vásárlások felülmúlták a korábbi hónapok bérletértékesítési számait.

20230428 Székesfehérvár, MÁV, Hegyi Zsolt, Cser-Palkovics András, vármegye bérlet, utazás, jegyvásárlás. Fotós: fehér Gábor FG Fejér Megyei HÍrlap
20230428 Székesfehérvár A székesfehérvári vasútállomáson tartott sajtótájékoztatón jelentették be: már több mint 1000 értékesítési ponton érhetők el és vásárolhatók meg az új vármegye-és országbérletek.Fotó: Fehér Gábor  FG  Fejér Megyei Hírlap  FMH
Fotó: Fehér Gábor / Mediaworks

Az új bérleteket Budapest főpályaudvarai mellett Pest vármegyében Vácon, vidéken pedig Debrecenben, Miskolcon, Székesfehérváron, Pécsen és Győrben vették a legtöbben a pénztári és az automatás jegyváltások adatai szerint.

A közlemény szerint 304 ezer kelt el az új bérletekből, ebből mintegy 220 ezer vármegyebérlet volt, amelyek közül a legtöbbet, 53 ezret Pestre váltották. Az eddigi számok alapján 

a legnépszerűbbnek az 1890 forintba kerülő kedvezményes országbérlet bizonyult, amelyből 68 ezer kelt el.

A vásárlók 16 százaléka döntött úgy, hogy a  MÁV-app segítségével veszi meg a bérleteket, péntekig több mint 45 ezret adott el az alkalmazáson keresztül a közlekedési társaság.

Az új lehetőség népszerűségét jelzi, hogy a hó eleji, jellemzően 1–8-áig tartó intenzívebb vásárlási időszak adatai alapján májusban mintegy 70 ezer eladott bérlettel felülmúlják az értékesítési adatok az idei első négy hónap MÁV-Start-, Volánbusz- és GYSEV-bérleteladások havi átlagát.

A közlemény azt is hangsúlyozta, hogy a teljes árú 30 napos vármegyebérletek 9450, az országbérletek pedig 18 900 forintba kerülnek. A nappali és esti tagozatos tanulók, a 6 év feletti óvodások, valamint a fogyatékkal élők 90 százalékos kedvezménnyel – 945, illetve 1890 forintért – jutnak hozzá ezekhez a termékekhez.

Az orszagberlet.hu oldalon térképes kereső segíti a vásárlókat a hozzájuk legközelebbi értékesítési hely megtalálásában.