Vasárnap délután negyed egykor kisiklott egy tehervonat Kétpónál, elzárva ezzel mind a két vágányt a forgalom elől. A helyszín vizsgálatát követően már elkezdték a műszaki mentést, azonban a pálya helyreállítása hosszabb időt vesz igénybe. Szolnokról a helyszínre érkezett a nagy teherbírású vasúti daru, amellyel a kisiklott kocsikat emelik be – derül ki a MÁV-csoport közleményéből.

A társaság honlapján olvasható tájékoztatás szerint a jobb vágányon egy felsővezetéki tartóoszlop kidőlt és összetört, mintegy 2 km hosszban megrongálódott a vasúti pálya, a sínek és a vasbetonaljak használhatatlanná váltak, helyenként új pályát kell építeni. Megrongálódott a bal vágány is, azon vágánygeometriai hibák keletkeztek. A hibák helyreállításával párhuzamosan a másik vágányon lévő  kocsik beemelését készítik elő, a daru megfelelő letalpalását kialakítva. A vasúti daru pozíciójának meváltoztatására is szükség van, a Szajol–Szentes–Hódmezővásárhely–Békéscsaba–Mezőtúr útirányon át fordítják meg a speciális munkagépet.

Fotó: Mészáros János / MTI

Hétfő reggelre a kisiklott kilenc pótkocsiból az utolsót sikerült visszahelyezni a vágányra, a többit a daru új pozíciójából emelik majd be, illetve a kocsikról a konténereket rakják át a helyszínre küldött vasúti kocsikra.

A több száz millió forintos kár helyreállítása a bal vágányon 

a hét második felére teszi lehetővé a forgalom megindulását, addig a vonatok módosított menetrend szerint, korlátozásokkal, késésekkel közlekednek, egy szakaszon pótlóbuszokkal kell utazni, járatkimaradásokra is számítani kell. 

A vasúttársaság javasolja az utazóknak, hogy kísérjék figyelemmel a MÁV honlapját vagy a Mávinform Facebook-híreit, folyamatosan frissülnek az oldalak. Az aktuális változások itt tekinthetők meg.