Beléptek Kínába az első vízum nélkül érkezett magyar turisták – írja honlapján a kínai állami rádió. Az utasok pekingi idő szerint csütörtök reggel fél 5 órakor léptek be az országba, és persze nemcsak magyarok, hanem más európai országok lakosai is voltak.

A crew member is directing a passenger plane to enter the airport in Chongqing, China, on February 16, 2024. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A csungkingi reptéren landol egy repülőgép.
Fotó: AFP

A HU492-es járat Brüsszelből indult és Pekingben landolt. Több mint 50 utas lépett be Kínába vízummentesen az újonnan hatályba lépett vízumpolitikának megfelelően. Egy órával később a Budapestről indult CA436-os járat Csungkingbe (Chongqing) érkezett. A fedélzetén levő 26 magyar és osztrák utas közül 11-en vízum nélkül léptek be az országba.

Kína kísérleti vízummentes politikája Ausztria, Belgium, Írország, Luxemburg, Magyarország és Svájc lakosaira vonatkozik. Az intézkedés az idén március 14-től november 30-ig hatályos. A fenti országok közönséges útlevéllel rendelkező állampolgárai vízum nélkül utazhatnak Kínába, ahol legfeljebb 15 napig tartózkodhatnak turizmus, látogatás és átszállás céljából.