Kína ideiglenesen felmenti a vízumkötelezettség alól Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia, Spanyolország és Malajzia állampolgárait, hogy ezzel is segítse fellendíteni a világ második legnagyobb gazdaságának koronavírus-járvány utáni turizmusát.

Foreign tourists visit Beijing's Summer Palace
Kína visszacsábítaná a külföldi turistákat. Fotó: AFP

December 1-jétől 2024. november 30-ig ezeknek az országoknak az állampolgárai vízum nélkül érkezhetnek üzleti, turisztikai, rokon- és barátlátogatási céllal, vagy átutazhatnak úgy, hogy maximum 15 napig tartózkodnak közben az országban – jelentette be pénteken a pekingi külügyminisztérium szóvivője.

Kína az elmúlt hónapokban sorra teszi a lépéseket a turisztikai szektor felélesztésére,

miután a pandémia és a szigorú zérótolerancia alatt három évre lezárta a határokat. Egyre több nemzetközi légi járatot indítanak ismét, és próbálják helyreállítani az ország imázsát is, amelyet alaposan megtépáztak a koronavírussal, az emberi jogokkal és Tajvannal kapcsolatos viták a nyugati országokkal.

Forbidden City in Beijing draws tourists
Vízumügyben Kína nem remélhet kölcsönösséget az Európai Uniótól.
Fotó: AFP

Ezzel kapcsolatban a Reuters emlékeztetett a Pew Research Center egy minapi, 24 országban végzett felmérésének eredményére, amely szerint a válaszadók 67 százalékának kedvezőtlen a véleménye Kínáról. Több mint a felük úgy gondolja, hogy Peking beavatkozik más országok belügyeibe, és nem veszi figyelembe mások érdekeit. Az amerikaiak közül is egyre több vallja, hogy Kína jelenti a legnagyobb fenyegetést.

Patricia Flor, Németország kínai nagykövete üdvözölte a vízumkényszer ideiglenes eltörlését, amely szerinte nagyon sok honfitársa utazását fogja precedens nélküli mértékben megkönnyíteni. Reményét fejezte ki, hogy Peking a döntést kiterjeszti majd az összes tagállamára.

Emlékeztetett arra is, hogy Berlin nem viszonozhatja a lépést, mivel a schengeni övezet tagja, így minden tagállamnak bele kellene egyeznie abba, hogy a kínaiak vízum nélkül utazhassanak Németországba.

LI Csiang; COLONNA, Catherine
Catherine Colonna francia külügyminiszter Li Csiang kínai kormányfővel tárgyalt Pekingben, amikor közölték a jó hírt.
Fotó: Jade Gao

„Nagyszerű” hírnek nevezte a bejelentést Catherine Colonna francia külügyminiszter is, aki éppen most tartózkodik Pekingben, ahol kínai kollégájával, Vang Jivel és Li Csiang kormányfővel  tárgyal.

Novemberben egyébként Kína már kiterjesztette a vízummentességet 54 állam, köztük Norvégia állampolgáraira. Augusztusban eltörölte a kötelező Covid-tesztet a belépők számára

A nemzetközi légi járatok száma azonban minden erőfeszítés ellenére sem éri el a járvány előtti szintet.

A kínai hatóságok októberi előrejelzése szerint november és március között hetente 16 680 járat várható, ami a négy évvel ezelőttinek csupán 71 százaléka.