BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Akkumulátoros fúró-csavarozó: mire figyeljünk, ha a legjobbat keressük?

Szinte minden háztartásban időnként akad fúrni való. Ha igazán jó akkumulátoros fúró-csavarozót szeretnénk vásárolni, nem érdemes csupán ár vagy márkanév alapján dönteni. A Tudatos Vásárlók Egyesülete 11 márka 17, a hazai boltokban és webshopokban megvásárolható csavarozóját próbálta ki. Íme az eredmény.

Az akkumulátoros fúró-csavarozók mind a szakemberek, mind a hobbi barkácsolók nélkülözhetetlen segítői, amelyek ma már bármely háztartásban megtalálhatóak. Szinte minden háztartásban időnként akad fúrni való, például amikor egy képet vagy polcot szeretnénk feltenni. Sőt, a csavarozás funkció is jól jön bútorok összeszerelésénél. Csupán ár vagy márkanév alapján dönteni nem jó irány, ha egy valóban jól teljesító darabot szeretnénk. Ez derült ki a Tudatos Vásárlók Egyesületének legfrissebb vonatkozó terméktesztjéből.

Akkumulátoros fúró-csavarozó
Akkumulátoros fúró-csavarozó vásárlásánál több szempontra figyeljünk / Tudatos Vásárlók Egyesülete

 

Akkumulátoros fúró-csavarozó teszt: 11 márka 17 termékét vizsgálták 

A tesztek során 11 márka 

a Black+Decker, Bosch, Bosch Professional, DeWalt, Einhell, Lux, Makita, Parkside, Powerplus, Stanley Fatmax és a Worx

17, hazai boltokban és webshopokban megvásárolható akkumulátoros fúró-csavarozóját próbálták ki, melyből 11 sima fúró-csavarozó, 6 pedig ütvefúró-csavarozó típus volt. A gyártóktól független tesztelést nemzetközi szervezetekkel együttműködve végezték négy fő szempont alapján.

Fókuszban az eszközök hatékonysága és az akkumulátor tartóssága

Az eszközök hatékonyságát fa és fém felületeken vizsgálták, mindegyik gép fúrási és csavarozási képességét különböző méretű fúrószárakkal és csavarokkal. Ütvefúrók esetében a fúrást beton és gránit felületen is értékelték. Az akkumulátor tartósságát tesztelve, azon túl, hogy mérték, mennyit bír egy töltéssel és ez mennyire egyezik a gyártói adatokkal, vizsgálták azt is, mennyi ideig tart feltölteni, vagy éppen mennyire merül le használaton kívül, ha például egy hónapig hozzá sem nyúlunk.

Úgynevezett stressztesztnek is alávetették az akkumulátorokat: 300 cikluson keresztül töltötték fel és merítették le őket, 

hogy kiderüljön, mennyire bírják a terhelést hosszú távon.

Használhatóságot és az eszközök tartósságát is tesztelték

Tesztelték a csavarhúzók használhatóságát, itt kisebb és nagyobb kezű szakértők is értékelték, hogy mennyire gördülékeny a munka az egyes darabokkal. Így megbizonyosodhattak róla, hogy mindenkinek komfortos-e a termékek használata. Leggyakrabban azért kellett pontot levonniuk, ha az akkumulátor nehezen kezelhető volt, esetleg túl nagy és zavaró. 

A gépek felépítését és tartósságát vizsgálva arra voltak kíváncsiak, hosszú távon számíthatunk-e a termékekre. A fúró-csavarozóknak összesen 33 órányi terhelést kellett teljesíteniük. Az ütvefúró-csavarozóknak pedig még ráadás 4,5 órán át kellett az ütvefúró funkciót járatniuk meghatározott terhelés mellett. Az eredmények azt mutatták: nem mindegyik termék tartott ki a teszt végéig.

Érdekes eredmények születtek

Ha kifejezetten kemény felülethez, például gránithoz keresünk otthoni ütvefúró-csavarozót, alaposan nézzünk körbe – javasolja a Tudatos Vásárlók Egyesülete. A tesztelt termékek közül szerintük csak egy volt, amelyik igazán hatékonyan teljesített ezen a területen.

A csavarozással több gépnek is meggyűlt a baja. A nagyobb, 10x120 milliméteres facsavarok jelentették a legnagyobb kihívást, például egyes Bosch, Makita és Bleck+Decker modelleknek, 

a Black+Decker BDCDC18KB-QW típus pedig úgy általában egyik tesztelt facsavar mérettel sem boldogult igazán.

Ugyanazon márka termékei közül volt, amelyik kiválóan teljesített, ilyen volt a Makita DDF487RAJ, amely a legtöbb lyukat fúrta egy töltéssel.

Nem bírták a terhelést

A nagy terhelést több gép sem tűrte jól. A lehetséges maximális 4450 teljesítendő ciklusból van olyan termék, amely már 2703 (Black+Decker) vagy akár 1858 (Worx) ciklusnál beadta a kulcsot.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének terméktesztjében vizsgált gépek ára 30 ezer forint és 108 ezer forint között mozgott.

Az árak kapcsán megjegyezték, hogy vásárlás előtt mindenképp nézzük meg, mit tartalmaz a csomag, ugyanis egyes termékek azért is lehetnek jóval olcsóbbak, mert nem tartalmazzák az akkumulátorokat és a töltőt, azokat külön meg kell vásárolnunk. Szintén hozzáadnak az árhoz, ha a terméket tároló dobozzal és kiegészítőkkel árulják. 

A Tudatos Vásárlók Egyesületének legfrissebb terméktesztjéből további részleteket lehet megtudni a barkácsolók csodafegyverének vizsgálatáról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.