Műtárgy

Puskás Öcsi-emlékkiállítással tiszteleg a foci-vb előtt a BÁV

Kertész Csaba 2010-ben kért fel kortárs művésze­ket, hogy készítsenek Puskás Ferenccel és az őt körülvevő mítosszal kapcsolatos műalkotásokat.

A tárlat kurátora, Kertész Csaba 2010-ben kért fel kortárs művésze­ket, hogy készítsenek Puskás Ferenccel és az őt körülvevő mítosszal kapcsolatos műalkotásokat. Ezeket a műveket Hommage á Puskás Öcsi címmel mutatták be a világhírű focilegenda születésének 83. évfordulója alkalmából a Home Galériában.

Orosz István plakátja 390 ezer forintba kerül a BÁV Puskás Ferenc előtt tisztelgő tárlatán

Most a BÁV kiállítására újra összegyűjtötték ezeket a műveket, a festmények mellett grafikák, szobrok, object, médiaart és egy művészkönyv is született, amelyeket Kristóf Lajos és az MTI munkatársainak korabeli fotói egészítenek ki.

A kiállított alkotások olyan művészek nevéhez fűződnek, mint Konkoly Gyula, feLugossy László, Rácmolnár Sándor, Bada Dada, ef Zámbó István, drMáriás és Kiss Ilona.

Az eredeti tárlat anyaga erre az alkalomra kiegészül Kulinyi István, Regős István és Orosz István alkotásaival, a képek mellett Puskás világhírű csapattársainak és költőknek, íróknak a visszaemlékezései is olvashatók. A BÁV Apszistermében felállított kivetítőn újra meg lehet nézni az „évszázad mérkőzésének” góljait, természetesen Szepesi György közvetítésével.

A július 28-ig látható tárlaton kiállított műveket meg lehet vásárolni. A legdrágább kép, Konkoly Gyula Puskásról festett portréja 2,3 millió forint, Regős István Aréna ’54 című képe másfél millió forint, de grafikákhoz 100-200 ezer és további művekhez egymillió alatti áron is hozzá lehet jutni. Orosz István képe 390 ezer forint.

Trófeák

Puskás Öcsi, az aranycsapat kapitánya, olimpiai arany- és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok, Világkupa- és Bajnokok Ligája-győztes, a 20. század legjobb góllövője. Számtalan világcsúcs és gólkirályi cím fűződik a nevéhez mind a magyar válogatott, mind a Real Madrid játékosaként. Edzőként a Föld öt kontinensén dolgozott csapataival további bajnoki érmeket nyerve. | VG

A cikk a csütörtöki Világgazdaságban jelent meg

tárlat Home Galéria műtárgy BÁV Puskás Ferenc
Kapcsolódó cikkek