Műtárgy

Több milliárd forintért kelhetett volna el egy náci étkészlet

Törölte a náci emléktárgyak árverését egy belfasti aukciósház zsidó vezetők tiltakozása miatt.

A Bloomfield Aukciósház egy étkészletet kínált eladásra, amelynek becsült ára

20 ezer font (7,3 millió forint). Facebook-oldalán történelmi ritkaságnak nevezte a tételt, amely egy szvasztikával díszített asztalterítőt, szalvétákat és ezüst étkészletet tartalmaz.

Állítólag Adolf Hitler 50. születésnapjára készült a német birodalmi vasút különleges, személyes vagonja számára.

Amikor megjelent az aukciósház Facebook-posztja, a szervezőket azzal vádolták meg, hogy antiszemitizmusból akarnak nyerészkedni – írja a The Independent.

Forrás: AFP

Heino Schonfeld, az írországi Holocaust Education Trust igazgatója szerint felháborító a készlet értékesítése, ezeket a tárgyakat múzeumban kellene tartani.

„Látva a hirdetést, nagyon felháborodtunk. Egyetértek, hogy történelmi jelentőségűek, de múzeumban lenne a helyük, megfelelő kontextusban és magyarázattal kiegészítve.

Olyan környezetben kell kiállítani a készletet, amely megemlékezik az áldozatokról és elmagyarázza, mit szimbolizálnak a tárgyak” – mondta Schonfeld. Hozzátette: nem azt mondom, hogy meg kellene semmisíteni, ezek műtárgyak, amelyeket megfelelő módon kell kiállítani.

Véleménye szerint az aukció teljes érzéketlenséget mutat a náci terrorrezsim áldozatainak és üldözötteinek érzéseivel szemben.

https://twitter.com/Independent/status/1105181947310018562

„Tiltakozunk, és kiemelnénk, hogy az ilyen eljárás számos törvényalkotási rendszerben illegális, például Oroszországban és Franciaországban, olyan fontos országokban, amelyek szenvedtek a náci rezsim alatt. Hasonló reakciót várunk Anglia és Írország kormányától. Nem illegális, de attól még rossz” – írta a Holocaust Education Trust.

„A tárgyakat övező érzékenység fényében úgy döntöttünk, visszavonjuk eladásukat és nem kínáljuk őket többé megvételre a jövőben” – közölte a tételek visszavonása után Craig Bennett, a Bloomfield aukciósház munkatársa. Náci emléktárgyak eladása az Egyesült Királyságban nem illegális, más európai országokban azonban tiltott, például Németországban, Franciaországban, Oroszországban, Ausztriában és Magyarországon is.

Adolf Hitler árverés Bloomfield Aukciósház náci
Kapcsolódó cikkek