Műtárgy

A táska, ami az aranynál is jobb

Hermés Birkin táskája most 500 százalékkal ér többet, mint hivatalos piacra kerülésének idején, 1984-ben.

A hét közepén luxustáskák árverését tartja a Sotheby’s Londonban. A 25 tételt felvonultató aukción státuszszimbólumnak számító Hermés táskák kerülnek kalapács alá. Az április 10-i esemény előtt egy héttel már számos táska ára meghaladta az előzetes becsértéket, így jó eséllyel minden várakozást felülmúló árak születnek majd a liciten.

Az exkluzív táskák ugyanolyan jóléti jelképek, mint például a Rolls-Royce, ráadásul a korlátozott számban készült, ikonikus darabok az elmúlt években jó befektetésnek bizonyultak. Hermés Birkin táskája most 500 százalékkal ér többet, mint hivatalos piacra kerülésének idején, 1984-ben. A Birkin táska ára kevesebbet változott az elmúlt harminc évben, mint az arany ára, és az értéke egyszer sem mutatott csökkenő tendenciát. Három éve a Christie’s hongkongi árverésén egy rózsaszín, krokodilbőrből készült Birkinért 160 ezer fontot adtak. Ez a rekord 2016-ban dőlt meg, akkor egy fehérarany színű, gyémántdíszítésű táskát ütöttek le 208 ezer fonton. Ezúttal Londonban egy aranycsatos, lila Birkin érhet a csúcsra.

Fotó: AFP

A Hermés divatház vezetője 1981-ben egy repülőúton ismerkedett meg Jane Birkin színésznővel, és annyira összebarátkoztak, hogy tervezett neki egy táskát. Ennek a táskának a variánsait kezdték rendelni a hírességek. A másik legkeresettebb Hermés-modell a Grace Kelly színésznő által a harmincas években befuttatott Kelly.

Birkin árverés táska
Kapcsolódó cikkek