Műtárgy

Rekordáron kelt el Banksy csimpánzos képe

A művész esetében rekordot jelentő és a várakozásokat jelentősen felülmúló 9,9 millió fontos áron kelt el csütörtökön Londonban Banksy egyik leghíresebb és legnagyobb méretű képe, amelyen csimpánzok népesítik be a brit törvényhozás alsóházát.

A Sotheby's aukciósház nem fedte fel a Devolved Parliament című alkotás vevőjének kilétét. A 2009-ben készült műre 10-en tettek ajánlatot, a licit mindössze 13 percig tartott.

A kalapács végül 8,5 millió fontnál csapott le, az ár a jutalékokkal együtt érte el a 9,9 millió fontot.

„Függetlenül attól, hogy az ember a Brexit-vita mely oldalán áll, kétségtelen, hogy ez a mű napjainkban fontosabb, mint bármikor korábban” – írta a patinás aukciósház a brit európai uniós tagság megszűnésének évek óta húzódó folyamatára utalva. Banksy egyetlen képben „desztillálta a társadalom bonyolult politikai helyzetét” – fogalmazott Alex Branczik, a Sotheby's kortárs európai művészetért felelős szakértője.

Fotó: AFP

A Devolved Parliament a rejtőzködő brit művész legnagyobb ismert képe, négy méterszer 2,5 méter. Eredeti címe Question Time volt, Banksy azonban később átdolgozta a művet, amely új nevet is kapott.

Magángyűjteményből bocsátották árverésre, a Sotheby's eredetileg 1,5-2 millió fontot remélt érte.

Banksy esetében eddig 1,87 millió dollár volt az aukciós rekord, amely még 2008-ban született New Yorkban a művész Keep it Spotless című alkotásáért.

Banksy Devolved Parliament
Kapcsolódó cikkek