Műtárgy

Közel 19 millió dollárt szurkoltak le egy ritka érméért

A világ legértékesebb numizmatikai ritkaságainak egyike,

egy 1933-ban Amerikában vert dupla sas aranyérme 18,9 millió dolláros (5,4 milliárd forint) rekordáron kelt el egy keddi New York-i aukción.

Ezzel ez az érme lett a világ legdrágább numizmatikai ritkasága. Az árverést szervező Sotheby's becsüsei előzetesen 10-15 millió dollár közötti leütési árral számoltak.

Az 1933-as arany pénzérméből mindössze 13 példány ismert, és az aukcióra bocsátott az egyetlen, amely valaha is magántulajdonba kerülhetett.

Az aranypénzeket 1907-ben kezdték verni Theodore Roosevelt amerikai elnök kívánságára, aki rajongott az antik görög pénzérmékért, és azt akarta, hogy hasonló szépségű aranypénzek legyenek forgalomban az Egyesült Államokban is.

Fotó: Angela Weiss / AFP

Távoli rokona, Franklin Roosevelt elnök azonban a bankválság miatt 1933-ban elrendelte, hogy az aranypénzeket cseréljék le bankjegyekre, és az érméket olvasszák be, hogy az országnak legyen aranytartaléka.

Az 1933-ban vert, forgalomba sem került húszdolláros érmesorozat néhány példánya azonban megmenekült, és ezek ma hatalmas értéket képviselnek.

A 20 dollár névértékű érme a double eagle (dupla sas) nevet onnan kapta, hogy a korábban vert tízdolláros érmét eagle-ként (sasként) emlegették. A kedden elárverezett példányt tulajdonosa, Stuart Weitzman amerikai cipőtervező 2002-ben vásárolta 7,9 millió dollárért, ami akkor ugyancsak rekordnak számított.

Weitzmannak egyedülálló gyűjteménye van, többek között övé a világ legdrágább bélyegritkasága, az 1856-os brit-guyanai egycentes magenta, amely ugyancsak szerepelt az árverésen egy másik bélyegritksággal, az Inverted Jenny nevű, fordítva nyomtatott négydarabos bélyegsorral együtt.

Az árverés bevételét a gyűjtő jótékonysági szervezetei – köztük egy orvosi kutatási projekt –, dizájniskolája és egy madridi zsidó múzeum között osztják szét.

Egyesült Államok USA Sotheby's műtárgy árverés érme aukció
Kapcsolódó cikkek