Műtárgy

Sűrű vásári programot tervez tavaszra az Acb Galéria

Az Acb Galéria január 14-től látogatható csoportos kiállítással kezdi itthon az új évet, majd sűrű vásári programot tervez a nemzetközi színtéren az első fél évben.

Az Acb Galéria február végén a madridi ARCO-n vesz részt, ahová Hopp-Halász Károly műveit viszi, akinek nemrég szenteltek egy egyéni kiállítást, történetesen ez volt az évzáró eseményük. A tárlaton látható volt a művész híres tévés sorozata – a Privát adás című fotósorozat –, amelyet Madridban is be fognak mutatni.

Terveik szerint az Acb standja a hetvenes évekbeli festményekkel és fotókkal egy történeti prezentáció lesz, amellyel elképzelésük szerint a helyi vagy akár tágabban a latin-amerikai térség konceptuális, politikai-konceptuális orientációjú közönségét is meg tudják szólítani. Emellett Hopp-Halász szerteágazó, mediálisan gazdag életműve lehetővé teszi azt is, hogy a geometrikus festményeivel tágítsanak a potenciális érdeklődők körén. Az Acb Galéria történetében idén kerül sor első alkalommal az ARCO-n való szereplésre, bár tavaly februárban már felvették őket, és a nyári kiadásra is nyitva volt a lehetőség.

Szóval várjuk nagyon, két évvel azután, hogy az egész pandémia elkezdődött

– nyilatkozta lapunknak a galéria munkatársa, Heszky András. Elmondta azt is, hogy az első fél évben Madrid után Milánóba és Bécsbe készülnek, de még sok a bizonytalanság.

 

Lakatos Gelléri Barnabás: Csodaszarvas 1.Fotó: Acb Galéria

A Miart vásáron való részvételünk még bizonytalan, de terveink szerint egy fiatal és idősebb művészeket egyaránt prezentáló csoportos standdal jelentkezünk. Ezt éppen pár nappal előzné meg a bécsi Spark, amelyre jó emlékekkel térünk vissza. Tavaly Agnes Denessel, a londoni Frieze Masters-en is bemutatott világsztár művésszel jelentünk meg. Az idei standunk főszereplőjét a következő hetekben jelentjük be.

A tavaly év végi Art Basel Miami Beach vásáron való szereplésről Heszky azt mondta, hogy Bak Imre választása telitalálatnak bizonyult, ami eladásokban is megnyilvánult. Magán- és intézményi érdeklődések is érkeztek, a nagyközönség pedig le volt nyűgözve a nagyméretű színes képektől, amelyek 50 évvel ezelőtt születtek, de ragyogtak. 

Az Acb Galéria standja a tavalyi Art Basel Miami Beach vásáron Bak Imre képeivelFotó: Acb Galéria

Január 14-től látogatható, Új Hullám című, számos új alkotót felvonultató csoportos kiállításuk pedig a közelmúlt legújabb festészeti tendenciáinak összefoglalására tesz kísérletet. A legfiatalabb festőgeneráció törekvései révén az elmúlt néhány év során a figuralitás új értelmezései kerültek reflektorfénybe. A most színre lépő képzőművészek ösztönösen törekszenek az alak újrafogalmazására, ami mindig egy történet, narratíva megfogalmazójává is válik a vásznon. A személyesség, a történetmesélés, valamint az ego- és brandközpontúság váltak korunk leghatékonyabb kommunikációs eszközeivé, így nem véletlen, hogy a festészet epicentrumába is visszatért a figura, korunk hibrid emberképe.

Korunk figuralitásában egyszerre él a gesztusfestészet ösztönös megközelítésmódja, a popkultúra referencialitása és az absztrakt művészet eredményei. Az alkotók a figurativitás jegyében leginkább saját személyes festészeti védjegyeik kialakítására törekednek, így a figuralitás inkább eszköz és nem feltétlenül végcél számukra. Az Új Hullámon kiállító művészek: László von Dohnányi, Erményi Mátyás, Lakatos Gelléri Barnabás, Kiss Fruzsina, Anne Neukamp, a tárlat február 18-ig tekinthető meg. 

Bak Imre Hopp-Halász Károly acb galéria
Kapcsolódó cikkek