Simon Hantai születése századik évfordulójának megünneplésére a Louis Vuitton Alapítvány soha nem látott retrospektív kiállítást rendez Párizsban a Hantai családdal együttműködve. 

Hantai több mint 130 alkotását számos köz- és magángyűjteményből – egyebek mellett Makláry Kálmántól, a KMFA Galéria tulajdonosától – kölcsönözték. A centenáriumi tárlat az 1957–2000 évek közötti alkotásokat mutatja be, melyek kiindulópontja a Pompidou gyűjteményében található Écriture rose című festmény. Az ikonikus, több mint négyméteres mű, mély és sorsfordító mondanivalója mellett szélesebb körben azzal vált ismertebbé, hogy 

Franciaország köztársaság elnöke, Emmanuel Macron irodájának falát díszíti. 

A tárlaton az úgynevezett pliage technikával megalkotott fantasztikus nagyméretű alkotásokban gyönyörködhetnek a műkedvelők. A különböző hajtogatással, gyűréssel létrehozott sorozat darabjai: Mariale, Catamurons, Panses, Meun, Étude, Blancs, Tabula, Sérigraphies és Laissées. Az életmű utolsó darabjai is bemutatásra kerülnek, melyeket Major Kamill festőtársával közösen alkottak. Hantai Simont életre szóló barátság fűzte a szintén Franciaországban élt Reigl Judithoz,  a budapesti főiskolás évektől kezdve 2008-ban bekövetkezett haláláig. 

Forrás: Kálmán Makláry Fine Arts

A Hantai-életmű íve a korai munkáktól a szürrealizmuson keresztül a lírai absztrakcióig és a pliage technikával létrehozott képekig terjed. A hatvanas évektől dolgozta ki a hajtogatós pliage technikát, amikor a nyers vásznat összehajtogatva a földre tette és vakon megfestette, majd kihajtogatva maga is először látta meg a kész képet. A teljes életmű felfogható szakítások és újrakezdések sorozatának egyfelől, másrészt elválaszthatatlan Hantai spirituális, művészetelméleti és filozófiai munkásságától. 

Hantai a legdrágábban eladott magyar festő, akinek az árai még mindig fölfelé mennek. 

A csúcstartó festményért – az M. A. 5 (Mariale) című 1960-ban készült nagyméretű munka – 500-700 ezer eurós becsérték mellett 2,2 millió eurót fizettek. 

Hantai alkotásait más mainstreamben lévő művészek munkáival közösen állítják ki, akiknek művészi hatásai meghatározóak voltak Hantai fejlődésében. Így Jackson Pollock, Henri Matisse, valamint Michel Parmentier és Daniel Buren munkái is szerepelnek a nagyszabású centenáriumi tárlaton. A kiállítás kurátora, a párizsi Musée Picasso korábbi igazgatója, a Scsukin- és a Morozov-gyűjtemény tárlatát is jegyző Anne Baldassari. Magyarországon elsőként 2014-ben a Ludwig Múzeumban rendeztek egy retrospektív tárlatot. 2019-ben az Ybl Budai Kreatív Ház adott otthont Hantai alkotásainak és a Kálmán Makláry Fine Arts Galériában minden évben egyéni, illetve csoportos kiállítás keretén belül láthatják a világhírű alkotó páratlan alkotásait. A tárlat Párizsban 2022. május 18-tól augusztus 28-ig látogatható.