Ezen a zongorán komponálta dalait John Lennon és Yoko Ono az 1980-ban megjelent Double Fantasy című albumukhoz. Az 1978-ban vásárolt hangszert a házaspár később Sam Green kurátornak ajándékozta, aki pedig Andy Warholnak adta kölcsön. Az 1929-ben készült Baldwin típusú zongorát szeptember 30-án árverezik el Marylandben az Alex Cooper Aukciósháznál.

Lennon zongora aukció
Fotó: Alex Cooper Auctioneers

A hangszer jelenleg egy  jó hírű magániskola, a Mercersburg Akadémia tulajdonában van és az eladásból származó bevételét egy ösztöndíjalap létrehozására fogják fordítani. Az előzetes becsérték szerint a zongora hárommillió dollárt (több mint egymilliárd forint) érhet. A teremárverést szeptember 30-án tartják az Alex Cooper Auctioneers-nél, de online licitek megtételére szeptember 15-étől kinyílik az aukciósház online platformja.

A hangszer 1983-ig Sam Green kurátor New York-i otthonában volt, majd kölcsönadta közeli barátjának, Andy Warholnak. Warhol 1987-es halála után a zongora a New York-i Művészeti Akadémiára került, amelynek Warhol az egyik társalapítója volt.

Lennon zongora aukció
Fotó: Alex Cooper Auctioneers

Green egy idő után visszakérte a hangszert, amit időközben az intézmény eladott egy manhattani antikváriumnak. Az esetből per lett, Grenn 1,6 millió dollárt követelt kártérítésként, az akadémia korábbi igazgatója, Bruce Ferguson, pedig azzal érvelt, hogy ajándékként kapták és szabadon rendelkezhettek vele. A keresetet végül elutasították, Green pedig 2011-ben elhunyt.Az antikváriumból a zongora időközben egy Buddy Bain nevű műkereskedőhöz került, aki 2003-ban eladta Mansoor Emral Shaoolnak. A Shaool család 2018-banadományozta a Mercersburg Akadémiának.

A történetet az artnet írta meg aukciós ajánlójában, hozzátéve, hogy ennek a zongorának óriási történelmi és zenei jelentősége van, és szimbolizálja a kapcsolatot Lennon művészi zsenialitása és az alkotótársaként szolgáló hangszer között.  Értékét növeli a 
hangszer előtörténete,  az útja Lennontól Greenig, és ideiglenes állomása Andy Warholnál további kulturális és művészeti kontextus rétegekkel egészíti ki történetét.