Befektetők egy csoportja pert indított több cég és híresség ellen, amiért korábban reklámozták a Bored Ape Yacht Club NFT-ket. A nem helyettesíthető tokenek promóciója és árverése 2021-ben volt, azonban az NFT-k piaca azóta összeomlott.

Bored,Ape,Nft,Digital,Art,Collection,Seen,On,Tablet,Screen
Fotó: Shutterstock

A felperesek szerint többek között a Sotheby’s Holdings aukciósház félrevezető módon reklámozta az NFT-ket. A keresetükben az áll, hogy 

a vállalat, illetve olyan hírességek, mint Justin Bieber vagy Paris Hilton, összejátszottak a majmos képeket alkotó Yuga Labsszel, hogy mesterségesen felverjék a tokenek árát.

A csoportos keresetet 30 alperessel szemben nyújtották be – írta meg a CNN.

A CoinGecko kriptovaluta-piaci nyomkövető szerint a színes, különböző majmokat ábrázoló illusztrációk nagyjából 52 ezer dolláros áron vásárolhatók meg jelenleg. Ez, bár soknak tűnik, a befektetők számára felér egy katasztrófával, hiszen 2022 májusában még több mint 400 ezer dollárba került belőlük a legolcsóbb kép is.

Madonnát, Jimmy Fallont és Justin Biebert is beperelték egy reklámozásáért

Felperesek egy csoportja szerint számos híresség alattomos módon akarta az egyik legnépszerűbb NFT értékét feljebb tornázni.

A Sotheby’s még 2021-ben több min száz majmos NFT-t adott el egyetlen vevőnek egy online aukción 24 millió dollár értékben. A vásárlót nem nevezték meg, a kereset szerint pedig pont ez a tranzakció járult hozzá a befektetők megtévesztéséhez. A felperesek szerint az aukciósház hazudott, amikor azt állította, hogy a nagymértékű vásárlás egy átlagos befektetőhöz köthető, miközben a valóságban a Yuga Labs állt a háttérben. A megtévesztő vásárlással azt a látszatot akarták kelteni, hogy a Bored Ape Yacht Club átkerült a mainstream befektetők piacára.

A CNN megkereste a perrel kapcsolatban az aukciósházat, amely válaszlevelében azt írta:

A perben szereplő vádak alaptalanok, és a Sotheby’s kész határozottan védekezni.

A Yuga Labs képviselői szintén alaptalannak nevezték a vádakat.