Legértékesebb sportemlékké válhat Lionel Messi 2022-es labdarúgó-világbajnoki pólókészlete, a 6 darab között azzal a 10-es mezzel, melyet a december 18-i katari döntőben viselt a franciák elleni drámai mérkőzésen, ahol 3-3-as döntetlent követően 11-es párbaj döntött Argentína javára. A Sotheby’s aukciósház várakozása szerint a 10 millió dollárt is meghaladhatja a leütési ár.  

Messi's 2022 World Cup jerseys to be auctioned soon
Fotó: AFP

Jelenleg Michael Jordan kosárlabdázó 1998-as NBA-döntős meze a rekorder, mely tavaly 10,1 millió dollárért kelt el a Sotheby’s árverésén New Yorkban. Míg a legkelendőbb futballemléktárgyak árlistáját egy másik argentin labdarúgó, a néhai Diego Maradona meze vezeti, amit 9,3 millió dollárért adott el a Sotheby’s Londonban tavaly májusban. Maradona ezt a mezt viselte az 1986-os vébén az Anglia elleni meccsen, amikor a híres-hírhedt „Isten keze” gólját szerezte, s a bírók nem látták a szabálytalanságot.

A 2022-es labdarúgó-világbajnokság a sporttörténelem egyik kiemelkedő eseménye, egyúttal Lionel Messi pályafutásának mérföldköve

– hangsúlyozta Brahm Wachter, a Sotheby modern gyűjthető tárgyakért felelős vezetője, kiemelve, hogy a cég a sportemléktárgyak aukcióival a vásárlók új generációját vonzza, a licitálók fele 40 év alatti, s több mint 50 százalékuk új belépő a piacon.

A mezek aukcióját ingyenes kiállítás kíséri New Yorkban. Az egyesült államokbeli AC Momento technológiai startup bocsátotta árverésre a pólókat. A bevétel egy részét a Leo Messi Alapítvány támogatásával az UNICAS projekt kapja. A Sant Joan de Déu (SJD) Barcelonai Gyermekkórház projektje a ritka betegségben szenvedő gyermekeket támogatja.

Csodát ő sem tudott tenni Floridában

Divat az európai és latin-amerikai futballisták körében floridai ingatlanokat vásárolni, s a térségben nyaralni. Ennek oka, hogy Dél-Floridában olyan szintű anonimitást élvezhetnek, amely máshol szinte elérhetetlen. Arra azonban kevesen számítottak, hogy Messi, aki korábban Barcelonában és Párizsban is játszott klubcsapatokban, az Inter Miami ajánlatát választja a jövedelmezőbb szaúd-arábiai lehetőséggel szemben. Messi idén nyáron mutatkozott be Floridában, s azóta őrült népszerűség övezi. Művészek versenyeztek, hogy falfestményeket fessenek róla Miamiban, s a helyi éttermek első helyen vették fel étlapjukra a bécsi szelet lombard változatát, a Milanesát, mely Messi kedvenc étele. 

Az Inter Miami mostani szezonját azonban Messi nyári bekapcsolódása sem mentette meg. A liga 29 csapatából 18 jutott az alapszakaszból a rájátszásba, ám a Miami nincs köztük. Generációjának egyik legnagyobb játékosaként Messi hiába rúgta a gólokat, vonzotta az Apple TV-előfizetőket, s töltötte meg az Egyesült Államokban hanyagolt futballstadionokat, a liga egyik leggyengébb csapatával ő sem tudott csodát tenni.