Az impresszionista és modern művészet tematikus akciós hete az Art Impressionniste & Moderne – Œuvres Choisies árveréssel indult, amely kivételes alkotásokat tartalmaz. Ennek az aukciónak volt az egyik fontos tétele Picasso múzsájának, Francoise Gilotnak az alkotása. Az árverés összforgalma 12,4 millió euró/13,4 millió dollár volt. 

Françoise Gilot-t Magyarországon a Várfok galéria képviselte, a Műcsarnok 2024. februárjáig egy nagyszabású kiállítással tisztelget nyolc évtizedet felölelő festészeti munkássága előtt.

Françoise Gilot 1953-as Concert on the Green című festménye 1 310 500 euróért, azaz több mint 500 millió forintért kelt el / Fotó: Christie’s Images Ltd 2024

Françoise Gilot kiemelkedő művész és rendkívüli ember volt, Picassotól függetlenül is már életében legendává vált, megkerülhetetlen szellemi örökséget hagyva. Festői munkája mellett számos művészelméleti könyvet írt, verseskötetet publikált és illusztrált, tanított egyetemen, táncelőadásokhoz készített díszlet- és jelmezterveket. Sokoldalú és művelt személyisége magával ragadta a környezetét, jelenléte betöltötte az őt körülvevő teret. Műveinek letisztultsága, eleganciája, formai szilárdsága, élettől lüktető színei, dinamizmusa, szellemes motívumai és mitikus szimbólumai egy önazonos, sokrétegű személyiséget mutatnak.  

Rozsda Endréhez fűződő, egy életen át tartó barátsága révén került kapcsolatba Magyarországgal, és végig jelen volt a magyar művészeti színtéren is. A Műcsarnok szinte teljes kiállítási anyaga magyar magángyűjteményekből kölcsönzött művekből jött létre. 

2023. június 6-án hunyt el, azóta fokozott érdeklődés van a műtárgypiacon a munkái iránt, amit  az új, 1,3 millió eurós életműrekord is bizonyít..

Az aukción 23 tétel indult, amelyek mind rangos magángyűjteményekből származnak. A sztárdarab André Derain Matisse et Terrus című, 1905-ben festett képe volt, amely eddig még soha nem került ki a piacra. Nagy volt az érdeklődés iránta, végül 3,2 millió euróért kelt el. 

Az aukción a legnagyobb impresszionista művészek munkáihoz is hozzá lehetett jutni, hiszen az esemény az impresszionista mozgalom 150 éves évfordulóját is ünnepelte. Alfred Sisley, Camille Pissarro, Pierre-Auguste Renoir és Berthe Morisot képei mindig ritkaságok, az aukció nagyon sikeresen zajlott, a tételek 65 százaléka becsértékén felüli leütési árat ért el.