Nemzetközi gazdaság

Véget ért a szünet, nem is eshetett volna többet sok kínai részvény

A vártnak megfelelően zuhantak a részvények és az alapanyagárak a másfél hetes szünet után újranyitó kínai tőzsdéken. Ha hosszú és súlyos lesz a koronavírus-járvány, az máshol is lenyomhatja a részvényárakat, ellenkező esetben azonban visszatérhet a vásárlási kedv.

Nagy kérdés, meddig zuhanhatnak tovább az árak a kínai pénzügyi piacokon a koronavírus-járvány miatt. A részvények ezrei estek a napi 10 százalékos limittel, miután a majdnem kéthetesre nyúlt holdújévi szünet után hétfőn újra kinyitott a sanghaji és a sencseni Az árupiacokon másodpercek alatt limittel zuhant a vasérc, a nyersolaj, a réz és a pálmaolaj ára. Nem meglepetés: a kínai tőzsdék zárva tartásának ideje alatt a világ részvény- és nyersanyagpiacait jelentősen visszavetették a vuhani eredetű járvány okozta félelmek.

A fertőzés gyorsuló ütemben terjedt az elmúlt két hétben, a regisztrált betegek száma 17 ezer felett tart, és több mint 360-an haltak meg. Bár az Egészségügyi Világszervezet vészhelyzetet hirdetett, nem egyértelmű, lesz-e globális járvány. Kínában már tény, hogy számottevő gazdasági károkat okoz a vírus: megbénult a turizmus és részben a tömegközlekedés, rengeteg üzlet és gyár marad zárva, és csökken az alapanyagok iránti kereslet. A 300 legnagyobb teljesítményét összegző CSI index hétfői 7,8 százalékos zuhanása nem vetíthető ki a jövőre: hosszú kereskedési szünet után érkezett, és a folytatás a járvány méreteitől és hatásaitól függ. Ami történik, kihat a világ más gazdaságaira és piacaira is. Az amerikai S&P 500 indexre gyakorolt lehetséges hatásokat elemezve Jónap Richárd, a Concorde elemzője arra jutott, hogy ha heteken belül normalizálódik az élet Kínában, akkor az amerikai részvények már nem esnek jelentősen tovább, a katasztrófa-forgatókönyv szerint azonban – ha a járvány globálissá szélesedik, és súlyos gazdasági hatásokkal jár – akár 30-35 százalékos esés sem zárható ki az amerikai indexben. A szünidő pár napos meghosszabbítását a kínai pénzügyi hatóságok arra használták fel, hogy intézkedéssorozattal készüljenek elő a hétfői piaci sokkra.

Miközben a dollár idei csúcspontjára érkezett tegnap a kínai fizetőeszköz ellen, és több mint 7 jüant ért, a kockázatosnak ítélt hangulatban továbbra is jók a klasszikus menekülődevizák, a jen és a svájci frank kilátásai (bár az előbbi tegnap némileg visszavonult a dollár elleni három és fél hetes csúcsokról). A jenben sok eladási pozíció épült az év végi részvénypiaci rali folyamán, így várhatóan a Kína miatti kockázatkerülés haszonélvezője marad – írta az ING devizastratégája, Francesco Pesole. A svájci frankot pluszban azok a pletykák is vonzóbbá teszik, hogy az ország jegybankja tolerálni fogja az erősödését. Sebezhető ugyanakkor az ausztrál dollár – tette hozzá Pesole –, mivel érzékeny a nemzetközi kockázati hangulatra, ráadásul az ausztrál gazdaság függ a kínai alapanyag-kereslettől.

Hirtelen lazított a jegybank

A kínai jegybank tegnap váratlanul 10 bázisponttal csökkentette repokamatait: a hétnapost 2,4, a 14 napost 2,55 százalékra, és 1200 milliárd jüant pumpált a pénzpiacba.

A Bloomberg jelentése szerint a kínai értékpapír-felügyelet közölte egyes brókercégekkel, hogy saját kereskedésükben a héten nem adhatnak el több részvényt, mint amennyit vásárolnak. A hírek hatására részvényeiket értékesítő ügyfelek megrendeléseit azonban teljesítették. „Igazán nehéz most részvényben kereskedni” – idézte a hírügynökség Li Su-vejt, a Beijing WanDeFu Investment Management Co. elnökét. „Lehetetlen megjósolni, hogyan fog alakulni ez a járvány. Még a szakértők se sejtik, mikor ér véget, nemhogy a részvénykereskedők. Túl korai még belevenni a részvényekbe, de eladni is nehéz, mikor az összes részvény limittel esik. Úgyhogy várok.” | vg

 

Ezek is érdekelhetik