Nemzetközi gazdaság

A BMW egy lehetőség, élni kell vele

A német autógyár, a BMW, tipikus magyar agrármegyét választott gyárának helyéül. A német nyitás csak akkor lendíti fel a magyar cégeket, ha új képességekre tesznek szert. Óriási lehetőségek maradtak a helyi élelmiszer-termelésben – mondta Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Hajdú-Biharban alacsony az átlagkereset és a kiskereskedelmi forgalom, Debrecen gazdaságáról viszont mostanában elsőre mindenkinek az jut az eszébe, hogy idetelepül a BMW. Akkor most minden jobbra fordul?

Csütörtökön magyar–német üzleti fórumot tartottunk. Téma volt a kis- és középvállalatok közti együttműködés, és nagy tanulság, hogy jelentős a magyar cégek elmaradása abban, hogy megfelelő hatékonysággal beszállítók legyenek. A németeknek óriási demográfiai problémájuk van. Azt szeretnék, ha a képzett közép-európai munkavállalók odamennének dolgozni. De nekünk nem ez az érdekünk, hanem az, hogy az itteni vállalatok alkalmazzák őket. A magyar cégek sokkal többet szállíthatnának be, az autóiparban a jelenlegi többszörösét. Egy hasonlattal: ha leigazol innen egy futballistát a Barcelona, még nem lesz belőle nagy játékos, csak ha rengeteget dolgozik. Ha idejönnek nagyon hatékony nemzetközi cégek, a helyi vállalatoknak csak akkor lesz jobb, ha alkalmasak a versenyképes beszállításra. A multi nem tekinti elsődlegesnek, hogy innen vásároljon. Ha jobbat talál máshol, akár a lengyeleknél, azt veszi meg. A magyar cégeknek nagyon sok behoznivalójuk van nemcsak a nyugat-európaiakkal, hanem még a csehekkel szemben is. Innovációban, fejlesztésekben, munkakultúrában, nyelvtudásban rengeteget kell javulnunk, nem holnap, de minél előbb. Aki nem javul, kiszorul a piacról. Minőségi ugrás kell, hogy ne munkaerőért jöjjenek hozzánk, hanem termékért. Nem a munkavállalót kell odaadni. A gazdasági környezet rengeteget javult. A technológiai fejlesztésbe még nagyon-nagyon sokat kell beletenni. Támaszkodhatunk a nemzetközileg elismert egyetemünkre is.

Hajdú-Biharban a legalacsonyabb az egy főre jutó ipari termelés,

a sertésállomány viszont a legnagyobb az országban. A mezőgazdaságtól az ipar felé kellene fordulni?

A sertésállomány megvan, de kisebb, mint volt. Hajdú-Bihar az agráriumot tekintve az egyik legjobb adottságú magyar megye. Sajnos sok minden megszűnt, például a cukorgyártás vagy a mezőgépipar, de a feltételek megmaradtak. Fejlesztenünk kell az agrárgazdaságot, öntözéses módszerekkel, digitális technológiákkal prémium-élelmiszereket kell előállítani, mert ez a jövő. Az autóiparon kívül történtek mostanában beruházások például az elektronikai iparban és a gyógyszeriparban is. Az idetelepült ipari vállalkozások hatása kettő–öt év alatt válhat jelentőssé. A BMW 2023-tól fut föl. Debrecenen kívül jelentős ipar szinte egyáltalán nincs a megyében. A Hajdúságban, a bihari térségben megszűnt, bár az autópálya javíthat majd a helyzeten.

Ezek is érdekelhetik