Nemzetközi gazdaság

Egyre növekszik a szupergazdagok száma

Az Egyesült Államokban él a világ legtöbb szupergazdagja. Ázsia e tekintetben is rohamosan fejlődik, hamarosan Európát is megelőzheti. Bár a koronavírus okozta járvány miatt az idén már tetemes veszteségeket könyvelhettek el a legvagyonosabb emberek, tavaly még szépen nőtt a számuk.

Egyre több szupergazdag él az Egyesült Államokban – írja a Bloomberg. A Knight Frank ingatlan-tanácsadással foglalkozó cég 2020-as gazdasági jelentése szerint tavaly 13 443-an költöztek az USA-ba a világ leggazdagabb emberei közül – akik fejenként minimum 30 millió dolláros vagyonnal rendelkeznek.

A második helyen Kína áll, ahol 7892-vel emelkedett a szupergazdagok száma, a harmadik a rangsorban Japán.

Az Ázsiai régió egyre fontosabb szerepet tölt be a szupergazdagok életében, ám Amerika továbbra is a legvonzóbb célpont a dollármilliomosok és milliárdosok számára

– mondta Liam Bailey, a Knight Frank kutatásvezetője.

A felmérés rámutat, hogy

az Egyesült Államokban és Kínában a kereskedelmi háború tavalyi eszkalálódása ellenére is növekedett a vagyoni helyzet.

Az ellentét gazdasági recesszióval is fenyegetett, ám végül a két nagyhatalom között decemberben részmegállapodás született, és enyhült a konfliktus. Azonban az a nyereség, amely az egyezség révén keletkezett a részvénypiacokon, a koronavírus megjelenésével elolvadt. Ennek következtében a világ ötszáz leggazdagabb embere 444 milliárd dollárt veszített öt nap alatt.

A koronavírus terjedése olyan súlyos méreteket ölt, hogy jelentős hatással van az emberekre, és valós a veszély, hogy növeli a gazdasági és a piaci bizonytalanságot. A járvány erős szembeszél a világgazdaság számára

– tette hozzá Bailey.

A jelentés szerint a magas nettó vagyonnal rendelkező szuper­gazdagok száma egy év alatt 6 százalékkal 513 244-re nőtt világszinten. A legnagyobb növekedést Észak-Amerika produkálta, Ázsiában 13 százalékkal nőtt a legvagyonosabb emberek száma. Ázsia ezzel közel került ahhoz, hogy megelőzze Európát a szupergazdagok számában. A járvány miatti egyre növekvő félelem a kereskedelmi légitársaságok részvényeinek zuhanásához vezetett. Ezt azonban valamelyest ellensúlyozzák a magán-légitársaságok, amelyek alternatívát nyújtanak a törölt járatok pótlására. Tavaly a legtöbb magángépet az Egyesült Államokban vették igénybe, a legnépszerűbb a Los Angeles–Las Vegas útvonal volt.

szupergazdagok Egyesült Államok Európa Ázsia vagyon Kína gazdasgok
Kapcsolódó cikkek