Nemzetközi gazdaság

Elszámolta magát a görög kormány

A deficitcél tervezésénél nem vették figyelembe a koronavírus-járvány miatti idei korlátozásokat.

A görög költségvetési hiány elsődleges egyenlege a vártnál nagyobb, 6,21 milliárd euró lett az év első négy hónapjában a szokottnál alacsonyabb adóbevételek miatt.

A kormány 5,24 milliárd eurós deficitcéllal számolt, de a pénzügyminiszter-helyettes hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a tervezésnél nem vették figyelembe a koronavírus-járvány miatti idei korlátozásokat.

Szerinte így az elmaradás a céltól várható volt, és kezelhető is.

Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto via AFP

A költségvetés teljes bevétele április végéig 15 milliárd euró volt, 477 millióval, vagyis három százalékkal kisebb a célnál. Áprilisban az adóbevétel éves összehasonlításban nyolc százalékkal csökkent. A kormány várakozásai szerint a költségvetés elsődleges egyenlegének hiánya az idén eléri a hét százalékát,

jövőre viszont már nem lesz deficit, mert fokozatosan megszüntetik az állami támogatásokat, miközben visszapattan a gazdaság, és megérkezik a pénz az uniós helyreállítási alapból is.

A GDP a várakozások szerint a tavalyi 8,2 százalékos zsugorodás után az idén 3,6, jövőre pedig 6,2 százalékkal nő majd.

Görögország GDP koronavírus járvány deficit állami támogatások koronavírus-válság járványügyi költségek görög gazdaság költségvetés
Kapcsolódó cikkek