A nagybankok összességében 40 százalékkal többet fizetnek a részvényeseknek a korábbi szintekhez képest. Az osztalékemelés mellett tízmilliárd dolláros nagyságrendben jeleztek saját vásárlásokat. Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) és a jegybank szerepét betöltő Fed a múlt heti sikeres banki stressztesztet követően engedélyezte újra az amerikai bankok számára az osztalékfizetést, valamint a saját részvények vásárlását.

 

A Bank of America és a Wells Fargo azonnal bejelentette osztalékfizetési szándékát. Előbbi a negyedéves osztalékot 2021 harmadik negyedévétől kezdődően 17 százalékkal emelte, ezzel részvényenként 21 centet fog kifizetni, valamint 

 

a még korábban bejelentett 25 milliárd dolláros saját részvény visszavásárlási programját is megerősítette. 

Fotó: AFP PHOTO / SAUL LOEB

A Wells Fargo ennél is merészebb volt,

 

ott a menedzsment a harmadik negyedévtől kezdődően a korábbi részvényenkénti 10 centes osztalékot 20 centre emelte, valamint 18 milliárd dollárnyi saját részvény visszavásárlásáról döntöttek.

 

Morgan Stanley megduplázva negyedéves osztalékát részvényenként 70 centre, s tegnap bejelentette, hogy akár 12 milliárd dollár visszavásárlását is tervezi a következő egy évben. A Morgan Stanley részvényei 2,6 százalékot ugrottak hétfőn, a zárás utáni kereskedésben. A Goldman Sachs 2 dollárra emelte az osztalékát 1,25 dollárról. Míg a JPMorgan Chase  részvényenként 1 dollárra emeli 90 centről a részvényenkénti osztalékot.

 

A nagybankok közül egyedül a Citigroup nem növelte osztalékát, változatlanul 51 centen tartotta, de nyitva hagyta az ajtót a későbbi osztalék emeléshez. Nem jelentettek be új visszavásárlási tervet sem. A Citi részvényei 1 százalékot estek a hírre.

 

A Wall Street Journal emlékeztetett, hogy az amerikai nagy banki részvények KBWNasdaq heti indexe 28 százalékkal emelkedett az idén, ami nagyjából megduplázta S&P 500 index nyereségét.