Nemzetközi gazdaság

Így pusztít a delta mutáns a világ legátoltottabb országában

A Seychelles-szigeteken már hatan haltak bele a koronavírus-fertőzésbe, annak ellenére, hogy korábban megkapták a védettséget nyújtó oltás mindkét dózisát. Közülük öten az AstraZeneca által fejlesztett, Indiában gyártott Covishield-vakcinát kapták, egy embert pedig a kínai Sinopharm vakcinájával oltottak be.
Fotó: AFP / Rassin VANNIER

A Seychelles-szigetek élen jár a koronavírus elleni tömeges védettség elérésében. A mintegy százezres lélekszámú 115 szigetből álló ország lakosságának több mint 72 százaléka megkapta legalább az első dózist, és csaknem 69 százalékuk mindkét oltáson túl van már január óta. (Összehasonlításképp: az izraeliek 65 százaléka kapta meg eddig legalább az első koronavírus elleni védőoltást, világszinten ez az arány mindössze 11 százalék.) A sietség nem véletlen: a főként turizmusból élő ország határainak megnyitásától függ a gazdaság újraindítása is; tavaly, a külföldi vendégek távolmaradása a 13 százalékos zsugorodását okozta, idén ezt próbálja elkerülni a kormányzat, minden rendelkezésére álló eszközzel. Ezért sem nagyon válogattak a vakcinák között. A legtöbben – a beoltottak több mint 60 százaléka a New York Times adatai szerint – a kínai Sinopharm vakcináját kapták, míg a többiek – főként a hatvan év feletti korosztály tagjai – az Oxfordi egyetem és az AstraZeneca gyógyszercég által közösen fejlesztett oltóanyag Indiában gyártott változatát, a Covishield vakcinát, de a BBC információ szerint legújabban már az orosz Szputnyik V-vel is oltanak.

A világszinten is kiemelkedően hatékony oltási kampány ellenére a kelet-afrikai ország május óta egy újabb, minden korábbinál súlyosabb járványhullámmal küzd, amelyet a március végén már egyszer eltörölt korlátozások visszaállításával próbál fékezni.

A szigeteken megint bezártak az iskolák, és sportrendezvényeket sem lehet tartani. Újra tilos bármilyen négy főnél nagyobb összejövetelt – például esküvőt, lakodalmat – szervezni. A bárok, kávézók, éttermek és kaszinók nyitva tartása pedig korlátozott; este hétkor mindent be kell zárni. Hiába állították azonban vissza a járványügyi korlátozásokat, a vírus terjedését így sem sikerült érdemben lassítani.

Fotó: Ishara S. KODIKARA / AFP

Úgy tűnik, májusban megérkezett a Seychelles-szigetekre a delta variáns. Ezzel magyarázható a fertőzöttek számának megugrása. Feltételezéseink szerint ez a vírusmutáció felelős a május eleje óta azonosított esetek többségéért

– nyilatkozta nemrég az ország közegészségügyi biztosa, Jude Gedeon.

A biztos szerint a fertőzöttek számának meredek emelkedésében közrejátszhat, hogy az oltási kampány előrehaladtával csökkent a helyiek fegyelme, egyre inkább fittyet hánytak az egészségügyi előírásokra. De az újabb járványhullám kialakulását Gideon szerint az is gyorsíthatta, hogy a szigeteken újra beindult a gazdasági aktivitás. A járványügyi szabályok enyhítéseknek köszönhetően nemcsak az iskolák és az éttermek nyitottak ki, de a turisták is újra megjelentek. A szigetország kormánya ugyanis márciusban a külföldiek kötelező karanténját is eltörölte, belépésüket pedig mindössze egy negatív koronavírus teszttől tette függővé. Nem csoda, hogy áprilisban több mint 14 000 külföldi vendég érkezett a Seychelles-szigetekre, többen, mint az év első három hónapjában összesen. Gideon azonban elutasította a sajtónak azt a felvetését, hogy a külföldiek megjelenése hozzájárult volna a járvány újabb hullámának kialakulásához.

Nincs bizonyíték arra, hogy a turisták hurcolnák be a fertőzést a szigetekre 

nyilatkozta nemrég a BBC-nek a közegészségügyi biztos.

Az új fertőzöttek harmada mindkét oltáson átesett már, többségük enyhe tünetekkel vészelte át a fertőzést. Ám voltak olyanok is – a Bloomberg beszámolója szerint eddig összesen hatan – akik annak ellenére haltak bele a koronavírus-fertőzésbe, hogy már az oltások révén elvileg védettséget szereztek a súlyos megbetegedéssel szemben. Ötüket az AstraZeneca által fejlesztett, Indiában gyártott Covishield-vakcinával oltották be, a hatodik pedig a kínai Sinopharm vakcináját kapta. Mind a hat elhunyt fertőzöttnek volt valamilyen súlyos háttérbetegsége – állítja a közegészségügyi biztos, hozzátéve:

a vírus sokat változott azóta, hogy elkezdtük a tömeges oltást. Mostanra több variáns is terjed, és a rendelkezésünkre álló vakcinák nem gátolják meg, hogy az emberek elkapják a fertőzést, illetve továbbadják azt másoknak. Amiben sikert értünk el, az, hogy megakadályozzuk, hogy az beoltottak súlyos tünetek alakuljanak ki, ha elkapják a kórt.

Az angol-svéd fejlesztésű AstraZeneca vakcinával kapcsolatban korábban súlyos kételyek merültek fel, miután kiderült, hogy az oltóanyag egy nagyon ritka, de súlyos mellékhatása, hogy véralvadási zavarokat okoz, és akár trombózist is előidézhet. A kutatások időközben arra is fényt derítettek, hogy a SARS-CoV-2 vírus eredetileg Kínában azonosított variánsával szemben több mint 90 százalékos hatékonyságot mutató AstraZeneca/Covishield vakcina korántsem biztosít ilyen magas fokú védelmet az először a Dél-afrikai Köztársaságban felbukkant, úgynevezett béta-variánssal szemben. Dél-Afrikában egy időre le is állították az oltásokat az AstraZenecával, miután egy helyi kutatás kimutatta: a vakcina nem véd hatékonyan az enyhe, illetve közepes lefolyású megbetegedések ellen. Pedig a Covax-programon keresztül ebből a viszonylag olcsón forgalmazott, és könnyen szállítható vakcinából kapták a legtöbbet az afrikai országok.

Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP / Hiromi Uechi

A Seychelles-szigeteken először februárban bukkant fel a hivatalosan B.1.351-es jelzetű, a köznyelvben csak dél-afrikai mutánsnak nevezett vírusváltozat. Megfigyelők szerint ennek a variánsnak a terjedése is közrejátszhatott a május óta egyre súlyosabb új járványhullám kialakulásában.

A helyi kormányzat most azt tervezi, hogy a CoviShielddel oltott állampolgárait augusztustól egy emlékeztető oltásra is visszahívja, hogy a koronavírus béta-variánsa ellen is megfelelő védettséget szerezhessenek. A kínai vakcinával oltottaknál ezt egyelőre nem tervezik.

A Sinopharm nagyon jól működik, eddig egyetlen haláleset sem történt a vakcinával beoltottak körében

– állt a nyilvánosság elé két hete az ország elnöke, Wavel Ramkalawan, nem titkoltan azzal a céllal, hogy enyhítsen az oltásokkal szembeni egyre növekvő bizalmatlanságon. Az államfő Bloomberg által is idézett nyilatkozta óta azonban egy Sinopharmmal oltott szigetlakó is megfertőződött a koronavírussal, és belehalt a betegségbe. Ez tovább rontotta a Seychelles-szigeteken elérhető oltásokkal szembeni bizalmat, nem csak a kelet-afrikai országban. 

Fotó: LIOT Jean-Marie / Hemis via AFP

A hatodik seychelles-i haláleset után megjelent sajtóbeszámolókra reagálva még a kínai külügyminisztérium szóvivője is megszólalt; nyilatkozta szerint a nyugati sajtó mindent megtesz annak érdekében, hogy bizalmatlanságot szítson a kínai vakcinákkal szemben, mert "olyan az újságíróiknak mindent be kell mocskolniuk, amihez Kínának köze van." A kínai külügyér harcos állítását gyengíti, hogy a főként mRNS-alapú oltóanyagokat (Moderna, Pfizer) használó országokban hasonló esetek még nem fordultak elő, illetve eddig nem kerültek napvilágra. A kínai Sinopharm hatékonyságáról azonban – kizárólag a Seychelles-szigeteken tapasztaltakat alapul véve – nehéz lenne ítéletet mondani. A kínai vakcinát csak 60 év alattiaknak kapták, míg a Covishielddel csak az időseket oltották. Nem tudni, hogy a kórházi kezelésre szoruló betegek között milyen arányban vannak azok, akik a Sinopharm oltását kapták, ahogy azt sem, milyen háttérbetegségei volt annak a páciensnek, aki a kínai oltás ellenére belehalt a koronavírus-fertőzésbe. Ám a Seychelles-szigeteken tapasztaltak alapján az biztosnak látszik, hogy a kutatók tömeges immunitásról alkotott elképzelései finomításra szorulnak. A kelet-afrikai példából látszik, hogy amint a ragályosabb, gyilkosabb vírus-mutációk felbukkannak egy területen, akár a 70 százalékos átoltottság is kevés lehet az újabb hullám elkerüléséhez.

Kína mostanáig több mint 25 millió adag koronavírus elleni oltást adományozott a világ összesen 98 országának, ezek mintegy 80 százaléka, a pekingi Bio-Institute of Biological Products Co-Ltd. által fejlesztett Sinopharm vakcina volt - derül ki a Bridge Beijing által közölt adatokból. A legkevesebb Afrikába jutott, de így is a kontinens 33 ország részesült már a kínai vakcina-adományokból; köztük a Seychelles-szigetek is. A Sinopharm amely idén május elején kapta meg a vészhelyzeti használati engedélyt az Egészségügyi Világszervezettől, a kínai vakcina-diplomácia fő fegyvere. Az oltóanyag, amellett, hogy a WHO szerint a felnőtt lakosság körében 79 százalékos hatékonysággal véd a koronavírus-fertőzés tüneteinek kialkulása, illetve a súlyos megbetegedés ellen, könnyen tárolható (hűtőszekrényben, 2-8 Celsius-fokos hőmérsékleten), és nagyüzemben előállítható (csak Pekingben és Vuhanban évente 3 milliárd adagot gyártanak belőle). 

Seychelles-szigetek Nemzetközi turizmus koronavírus járvány Covishield vakcina COVAX koronavírus elleni oltás SinoPharm oxford-astrazeneca vakcina
Kapcsolódó cikkek