Nemzetközi gazdaság

Árrobbanás lassítja a napenergia-projekteket

A tervezettnél közel ötödével kevesebb új napelemes áramtermelő kapacitás épül ki az idén globálisan, az ágazatot ugyanis nehéz helyzetbe hozza az alapanyagok és szolgáltatások sokkszerű drágulása.

Kína tartja céljait és a dekarbonizáció jegyében az idén 65 gigawattal növeli napelemes áramtermelő kapacitását, elérve ezzel a 300 gigawattos összteljesítményt – erősítette meg csütörtökon Wang Bohua, a Kínai Fotovoltaikus Iparvállalatok Szövetségének tiszteletbeli elnöke. A jó hír bejelentése időszerű volt, hisz az első fél évben mindössze 13 gigawattnyi pluszkapacitás csatlakozhatott a hálózatra.

Fotó: Xinhua via AFP

Ezért azonban nem a kivitelezők tehetők felelőssé, inkább az elszabadult árak és napelem-gyártáshoz szükséges alapanyagokból fellépő hiány hátráltatták az új projektek indulását.

A napelemek legfőbb alkotóeleme, a poliszilikon ára ugyanis egy év leforgása alatt három és félszeresére drágult.

Emellett jelentősen emelkedett az acél, a réz és a tengeri szállítás ára is. Mindez csak tavaly 20-40 százalékkal növelte a kész napelemek fogyasztói árát.

Wang szerint az éves terv teljesítését mindez nem veszélyezteti, csak megdrágítja, legkevesebb 55 gigawattal mindenképp bővül az ipari méretű kínai napelemparkok összteljesítménye. És ehhez még hozzájön a Peking által támogatásokkal ösztönzött lakossági telepítésű napelemek helyi igényeket kisegítő áramtermelése, amely összeadódva a központi rendszer tehermentesítését is szolgálja.

A megújuló energiaforrás térnyerése folytatódik, rövidtávon évi 70-90 gigawattal bővülhet az összteljesítmény.

Peking utasításba adta a hálózatüzemeltetőknek, hogy az idén legkevesebb 90 gigawattnyi napelemekkel- és szélerőművekkel termelt plusz áramot „fogadjon be”, építse ki az ehhez szükséges infrastruktúrát. A cél hogy e két áramforrás együttes részesedése a kínai villamosenergia-termelésben a tavalyi 9,7 százalékról az idén 11 százalékra növekedjen.

Kína a világ legnagyobb üvegházhatású-gáz kibocsátója hatalmas erőfeszítéseket tesz a dekarbonizációs folyamatban.

Célul tűzte ki, hogy a megújulók arányát az áramtermelésben 2025-re 20, 2030-ra pedig 25 százalékra növelje, párhuzamosan a szénalapú áramtermelés radikális csökkentésével.

A terén Kína világelső, a tavaly év végén 253 gigawatt felett rendelkezett, szemben az EU 151 gigawattos összteljesítményével. Szélenergia kapacitásuk 282 gigawattos volt.

A napelem-termelésben is piacvezetők, az idei első öt hónapban a kivitel tíz százalékkal a tavalyi fölé nőtt, 36,9 gigawatt volt. Az irányokat átrendezheti, hogy az Egyesült Államok épp egy hónappal ezelőtt öt kínai céget tiltólistára tett azzal a gyanúval, hogy Hszincsiang tartományban rabszolga módjára dolgoztatják az ujgurokat. Köztük van az ágazat kulcsszereplője, a Hoshine Silicon Industry Co is. Az általa gyártott napelemek és a poliszilikon alapanyag importját is felfüggesztették, sietve hozzátéve, hogy mindez az amerikai zöld célok teljesítését nem veszélyezteti.

Peking jelezte, hogy megvédi vállalatai érdekeit, míg a Hoshine szerint nem kell aggódni, amerikai exportjuk amúgy sem számottevő mértékű.

Amerikai összesítés szerint az utóbbi két és fél évben a Hoshine 6 millió dollárért exportált közvetlenül az Egyesült Államokba, beszállítóként viszont 150 millió dollár értékű napelem-szállítmányban volt érintett.

Johannes Bernreuter, a nevét viselő német kutatóintézet vezetője ugyanakkor óvatosságra int, mivel a világ poliszilikon termelésének 90 százalékát nyolc cég egyaránt felhasználja a Hoshine alapanyagait. A polikristályos szilícium alapanyag közel fele pedig Hsziancsingből származik.

Az áremelkedésnek egyelőre nem látni a végét, a konténerhiány miatt lelassult a tengeri szállítás, ez pedig veszélyezteti a napenergia-projektek kivitelezését. Az IHS Markit ennek megfelelően az idei 181 gigawattos globális új kapacitás belépése helyett már csak 151 gigawattot lát reálisnak. A bizonytalanságok a napenergia-ipar szereplőinek tőzsdei megítélését is közelről érinti, az ezt lekövető MAC Global Solar index tavalyi megtriplázódása után az idén már 26 százalékos mínuszt szedett össze.

napelem napelemgyártás Kína áramtermelés áremelkedés
Kapcsolódó cikkek