Nemzetközi gazdaság

Augusztustól nem köt ki több turistahajó Velencében

Az olasz kormány az utolsó pillanatban lépett, mielőtt az UNESCO feketelistára rakta volna a várost. Augusztus 1-től a túl nagy hajók Marghera kikötőjében vethetik le a horgonyt, ami eredetileg áruszállításra terveztek.

Velence lakói régóta küzdenek az óriási méretű turistahajók és a települést szellemvárossá változtató tömegturizmus ellen, most azonban úgy tűnik győzelmet arattak. Augusztus 1-től nem köthetnek ki a városban azok a hajók, amik vagy 25 ezer tonnánál nehezebbek, vagy 180 méternél hosszabbak vagy 35 méternél magasabbak illetve túl sok üzemanyagot használnak a mozgásuk során az olasz kormány keddi döntése értelmében– írja a The New York Times.

Fotó: Miguel MEDINA / AFP

Mario Draghi már áprilisban is beszélt a nagy turistahajók kitiltásáról, ám akkor még egy új kikötő építésétől tette függővé a döntést, ami így éveket vett volna igénybe. A keddi döntés már nem tartalmaz ilyen feltételt, így a velencei lagúnák megmaradhatnak mielőtt tönkretenné azokat a hajók által generált túl nagy forgalom.

A rendelet, mely nemzeti műemlékké nyilvánította a város csatornarendszerét, csak napokkal előzi meg az UNESCO ülését, melyen akár arról is határozhattak volna, hogy a világörökségbe tartozó csatornarendszert veszélyben lévőnek nyilvánítsák. Ez óriási presztízsvesztést jelentett volna mind az olasz kormány, mind a város számára.

A hajók a továbbiakban a közeli Marghera ipari kikötőjében köthetnek ki, ám ehhez az odavezető út mélyítésére is szükség lesz, hiszen a legnagyobb ilyen hajók számára nem elég mély és széles a víz. A döntés értelmében a hajótársaságok kompenzációt kaphatnak a kormánytól.

turizmus UNESCO világörökség Velence tömegturizmus
Kapcsolódó cikkek