Az árrések további erodálódására számít a Reckitt, miközben saját termékeinek árát is kénytelen volt átlagosan 8-9 százalékkal megemelni, az elszálló alapanyag-, és szállítási árak miatt. A kedvezőtlen gyorsjelentés hírére lejtmenetbe került a Reckitt-részvény Londonban, a kedd reggeli kereskedésben 5 százalékos mínuszban is jegyezték a papírt, ezzel a tisztítószergyártó könyvelte el a legnagyobb mínuszt.

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP


Jeff Carr pénzügyi vezérigazgató a gyorsjelentés publikálásakor azt mondta, a felületaktív anyagok, és a papír ára emelkedett a legnagyobb mértékben. De az óceáni fuvarozási költségek ára is megugrott, összességében a társaság költségei 8-9 százalékkal nőttek a negyedévben. Ezért

a társaság korrigálta működési árrését is, az eddigi 22,7 százalék után 23,2 százalékkal számolnak idén, és jövőre 23,6 százalékot valószínűsítenek. A számok változtatására az elemzők is léptek.

A JP Cazenove szakértői már előre bejelentették, hogy hamarosan felülvizsgálják a részvényenkénti nyereségre vonatkozó idei-, és jövő évi becslésüket.
Összességében

idén az első félévben 1,82 milliárd font veszteséget könyvelt el a társaság.

Míg tavaly a járvány rekordszintre emelte a Reckitt eladásait, a lendület az oltási ütem gyorsulásával, és a gazdaságok nyitásával lassul. Az árbevétel várhatóan a negyedik negyedévben felgyorsul a megfázás és az influenza elleni gyógyszerek hatására.