„Tekintettel a jelenlegi trendekre és lehetőségeinkre, már nem vagyunk messze attól, hogy kísérleti repülések helyett tényleges logisztikai futárszolgálatot végezzünk drónokkal. Szeretnénk aktívan részt venni a pilóta nélküli kereskedelmi légi járművek szlovéniai repülését és üzemeltetését szabályozó rendeletek megalkotásában. Természetesen egy célunk van, új üzleti lehetőségeket keresünk” – mondta Tomaž Kokot, a Szlovén Posta főigazgatója a drónfutár első sikeres bevetésének a bemutatóján a Figyelő szerint.

Abszolút hazai projekt

A posta által használt repülőeszköz két kilós csomagokat bír el, és egy töltéssel száz kilométeres távot tud megtenni. 

Az első drónos szállítást az intézmény az első szlovén, D kategóriájú pilóta nélküli légi járművek operátorával, a OneDrone céggel és a járművet gyártó, ugyancsak szlovén ElevonX vállalattal valósította meg.

A OneDrone Európa egyik első specializált drónwebshopját üzemelteti közel egy évtizede, emellett nagyon sikeres a „drónpilóták” oktatásában is.

A néhány éve startupként indult ElevonX rohamosan fejlődik, ugyanis az innovatív moduláris SkyEye dróncsaládja (elektromos és benzinmotoros saját fejlesztésű gépparkja) igencsak alkalmazkodóképes, betört a nemzetközi piacra és hamarosan globális piaci szereplővé válhat.

Van hová fejlődni, mondta a posta első embere, hiszen a drónokat már széles körben alkalmazzák az Egyesült Államokban, Új-Zélandon, Ausztráliában, Németországban és Svájcban, Kínában pedig már egy tonna teherbírású, 1500 kilométer hatótávolságú pilóta nélküli légi járműveket terveznek, amelyeket 2025-ben helyeznek üzembe. Az Európai Unióban is ambiciózus projektek születtek a drónhasználatot illetően, az agráriumban, az energetikában, a közrend fenntartásában, az online kiskereskedelmi értékesítés terén már bevett munkaeszközök. „Épp itt az ideje, hogy mi is elkezdjünk haladni ezen az úton” – hangsúlyozza Tomaž Kokot.

Fotó: mediaspeed.net

A híres menedékház

A drónos futárszolgálat jó néhány előnnyel jár, ugyanis e szállítási móddal csökken a környezetszennyezés, optimalizálhatók a logisztikai útvonalak, valamint gyorsan és hatékonyan célba juttathatók a sürgős szállítmányok a nehezen megközelíthető helyekre is, például a hegyi menedékházakhoz.

Nem véletlenül pont az Alpok Vršič-hágóján, 

a tengerszint felett 1688 méteren épült Poštarski dom menedékházához vitte a szlovén drón az első szállítmányt.

Mindenképp használni fogják a járatokat orvosságok, laborminták, egészségügyi eszközök szállítására, például egy nehezen megközelíthető, eldugott helyre defibrillátorral és mobiltelefonnal gyorsan kiérkező drón a életeket menthet, sőt az Alpok ormairól végre el lehet szállítani a hegymászók, turisták által elhagyott hulladékot is.

Kristijan Perčič, a Szlovén Posta innovációs igazgatója a sikeres kísérlet után kifejtette, az általa képviselt intézmény mindenképpen részt szeretne venni az autonóm szállítást előmozdító tudományos fejlesztési és innovációs projektekben. Céljuk, hogy kezdeményezői és részesei legyenek az ágazatban kialakítandó vállalati konzorciumnak, mert biztos benne, hogy nagy üzleti lehetőségeket rejt magában a drónos logisztika Szlovéniában is.

A cikk a Figyelő július 8-iki számában került publikálásra.