Nemzetközi gazdaság

Éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be a spanyol nagyvárosokban

Barcelonában és Katalónia több más városában is korlátoznák a szabad mozgást, éjjel egytől reggel hat óráig; a legfőbb tartományi bíróságnak még jóvá kell hagynia a katalán regionális kormány tervét. A Kanári-szigeteken elutasítottak egy hasonló tervet, miközben Valencia 32 városában már életbe is lépett az éjszakai kijárási tilalom.

A koronavírusos fertőzöttek magas száma miatt vezetne be éjszakai kijárási tilalmat a katalán regionális kormány a kiemelt turisztikai jelentőséggel bíró Barcelonában és a térség több más városában is. Az intézkedés, ha azt a legfőbb tartományi bíróság is jóváhagyja, éjjel fél egytől reggel hatig lenne hatályban, már a hétvégén. A La Vanguardia szerint egyelőre csak egy hétig. 

Az emberek a korlátozás idején csak nyomós indokkal hagyhatják majd el otthonaikat. A nem létfontosságú üzleteknek és szolgáltatásoknak ez idő alatt be kell zárniuk. Az intézkedés nem terjedne ki az egész régióra, hanem csak arra a 158 városra, ahol nagyon sok fertőzöttet regisztrálnak, ám így is a katalán lakosság csaknem 80 százalékát sújtaná.

Fiatalok vacsoráznak egy barcelonai étterem teraszán. A tartományi kormányzat az éjszaki szórakozóhelyek és bárok bezárását már elrendelte, hogy ezzel is lassítsa a koronavírus-járvány ötödik hullámát.
Fotó: Davide Bonaldo / Controluce via AFP

A katalán tartományi kormányzat szerint az intézkedés kifejezetten a fiatalokat célozza, gátat szabva a strandokon, parkokban, illetve köztereken tartott – helyben botellones néven ismert – buliknak, ahol gyakran járnak körbe az alkoholos üvegek egy-egy társaság tagjai között. A járvány különösen a 30 évesnél fiatalabbak körében terjed Spanyolországban.

Katalóniában a 20 és 29 év közötti korosztályban 3385 fertőzött jut százezer főre.

Valencia autonóm régió már meg is szerezte a bírósági hozzájárulást a korlátozások bevezetésére. Harminckét településen vezettek be éjszakai kijárási tilalmat, és a térség egészre érvényes gyülekezési korlátozást – írja az El País. A Kanári-szigeteken azonban elutasított a bíróság egy hasonló kezdeményezést. 

A madridi egészségügyi minisztérium szerdai közlése szerint az előző 24 órában Spanyolország szerte 26 390 új fertőzöttről érkezett bejelentés. Az esetszámok hirtelen emelkedése mögött a koronavírus jóval fertőzőbb, delta variánsának terjedése áll, különösen a be nem oltott fiatalok körében.

Turisták a Palma de Mallorca-i Palma Strandon. 
Fotó: JAIME REINA / AFP

Spanyolországban már kedden meghaladta a négymilliót a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma, a kórban pedig legfrissebb adatok szerint 81 043-an hunytak el. 

Július hetedikétől a világ minden tájáról beengedik Spanyolországba azt, aki mindkét oltást megkapta. Ám a járvány ötödik hullámának ereje sokakat elriaszt az utazástól, sőt vannak olyan országok, például Németország, amelyek újra a kockázatos célpontok közé sorolták az országot. Az utazási korlátozások a nemzetközi turizmusra is erősen támaszkodó spanyol gazdaságnak nem kedveznek. Pedig a legújabb gazdasági adatok alapján úgy tűnt, hogy Spanyolország a tavalyi, csaknem 11 százalékos visszaesés után idén nyáron is folytatni tudja a kilábalást a válságból

 

A spanyol alkotmánybíróság szerdai döntése kimondta: alkotmányellenes volt az országos vesztegzár az első, tavaly márciusban bevezetett szükségállapot során. A taláros testület állásfoglalása szerint a járvány miatt tavaly bevezetett szükségállapot lehetővé tette a spanyol kormánynak, hogy korlátozza a polgári szabadságjogokat.

éjszaki kijárási tilalom koronavírus járvány kijárási korlátozások Valencia Spanyolország Barcelona
Kapcsolódó cikkek