Nemzetközi gazdaság

Gyorsabban gyógyul az európai gazdaság a nyári brüsszeli előrejelzés szerint

Idén másodszor is emelte GDP-előrejelzéseit erre az évre az Európai Bizottság, ugyanakkor az oltási kampány folytatására szólított fel, mert a terjedő új koronavírus-variánsok számottevő kockázatot jelentenek.

Még rózsásabbnak látja a kilábalás jövőjét Brüsszel, miután májusban már egyszer emelte három hónappal korábban közzétett előrejelzéseit az európai uniós tagok idei gazdasági teljesítményére. Az Európai Bizottság ma ismertetett nyári előrejelzése szerint a felgyorsuló növekedéssel párhuzamosan nem száll el az azaz maradhat a gazdaságsegítő költségvetési és monetáris politika, ugyanakkor maradtak jelentős kockázatok, főképp az új vírusvariánsok felgyorsult terjedése.

Fotó: AFP

A Bizottság májusban és most is mintegy fél százalékponttal növelte előrejelzését az és az eurózóna idei gazdasági növekedésére,

a jelenlegi jóslata mindkettőre 4,8 százalék. Jövőre némi lassulást valószínűsít, még mindig számottevő, 4,5 százalékos teljesítménybővüléssel.

Az optimizmust a vakcinázás előrehaladása és a gazdaságbénító zárlatok feloldása táplálja. A háztartások többször nyitják ki a pénztárcájukat, és az év hátralévő részében sorban nyílnak a 800 milliárd eurós európai kilábalási alap csapjai is.

Ha semmi sem romlik el, az európai gazdaság teljesítménye már 2021 utolsó negyedében elérheti a pandémia előtti szintet, pedig májusban ezt még csak a jövő év elejére várta a Bizottság. Ez nem jelenti a teljes gyógyulást, hiszen a grafikont a járvány előtti előrejelzésekkel összehasonlítva az látszik, hogy a jövő év végén még mindig egy százalékpont lesz az elmaradás a GDP-ben, bár a jövő évre vonatkozó növekedési jóslat is emelkedett némileg, 4,4-ről 4,5 százalékra. Ugyanakkor a kilábalás ütemében és sikerében jelentős különbségek alakulhatnak ki.

A járványtól óriási ütést kapott spanyolok, portugálok és olaszok GDP-je még a jövő év végén is mintegy két százalékponttal maradhat el a 2019-es negyedik negyedévi szinttől, más tagországoké azonban több százalékponttal fölé emelkedhet. Idén a leggyorsabb növekedést a bizottsági előrejelzés szerint Románia és Magyarország érheti el: 7,4, illetve 6,3 százalékot.

A kilábalás nyomán felpörgő inflációs mutatókat az Atlanti-óceán mindkét oldalán aggódva nézegették a befektetők az elmúlt hónapokban, és emiatt a Federal Reserve kézzelfogható közelségbe került ahhoz a döntéshez, hogy elkezdje visszafogni pénzbőség-teremtő kötvényvásárlásait. A Bizottság szerint az Európai Központi Bank (EKB), amely az utóbbi hónapokban még fel is gyorsította a saját eszközvásárlási programját, a teljes előrejelzési horizonton fenntartja laza monetáris politikáját. Az infláció a saját jegybankkal rendelkező közép-európai tagországokban is visszatérhet a célsávba jövőre, az euróövezetben pedig a bizottság szerint idén se haladja meg az EKB célját – a két százalék alatti, de ahhoz közeli szintet –, jövőre pedig mérséklődhet. 

A brüsszeli szakértők nem tagadták ugyanakkor, hogy van árkockázat.

Az infláció magasabbnak bizonyulhat az előrejelzésnél, ha a kínálati korlátok kitartanak és az árnyomást erőteljesebben hárítják át a fogyasztókra

– írta a jelentés. A GDP-teljesítményre is leselkedik egy komoly kockázat, amire Paolo Gentiloni gazdasági biztos is felhívta a figyelmet a nyári előrejelzést ismertető sajtótájékoztatóján: az új zárlatintézkedések szükségessé válásának rémképét felidéző,  fertőzőbb delta variáns, amely várhatóan a nyáron a koronavírus domináns változatává válik Európában.

Meg kell dupláznunk az oltási erőfeszítéseinket, az elmúlt hónapok hatékony előrehaladására építve: a delta variáns durva emlékeztető rá, hogy még nem jutottunk ki a pandémia árnyékából

– mondta Gentiloni. 
 

gazdasági kilábalás GDP előrejelzés Európai Bizottság inflációs várakozás
Kapcsolódó cikkek