A Fülöp-szigetek a világ első országaként jóváhagyta az arany rizs kereskedelmi forgalomba hozatalát 2021. július 21-én - adta hírül az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA). Mint írják ezzel a Fülöp-szigetek ismét bizonyította elkötelezettségét a tudományos innováció, mint a fenntartható fejlődés 2. céljának előmozdításának eszköze iránt.

Fotó: goldenrice.org

 Az amerikai mezőgazdasági minisztérium szerint a döntést egy átfogó, több ügynökség részvételével lezajlott felülvizsgálat után született meg, amely megerősítette, hogy génmódosított arany rizs ugyanolyan biztonságos, mint a hagyományos rizs.

Az USDA közleményében emlékeztet: azoknak az elszegényedett népeknek, amelyek napi kalóriabevitelük a rizstől függ, ideértve a Fülöp-szigeteket, az A-vitamin-hiány a vakság egyik fő forrása, és más betegségekhez is vezethet, különösen a kiszolgáltatott csoportok, például a kisgyermekek és a terhes nők körében. 

Mint ilyen szempontból veszélyeztetett ország a Fülöp-szigetek rizs kutatóintézete nemzetközi intézetekkel együtt azon dolgoztak az elmúlt két évtizedben, hogy létrehozzák a fogyasztható az A-vitamin provitaminját, a béta-karotin termelő rizst, amit arany rizsnek neveztek el. 

A 110 millió lakossággal rendelkező Fülöp-szigetek egy főre eső rizsfogyasztás 133 kilógram. A rizst általában minden étkezéskor fogyasztják, és ez biztosítja az átlagos filippínó kalóriabevitel legnagyobb részét.