BUX 47,491.69
-0.56%
BUMIX 3,910.05
+0.11%
CETOP20 2,232.84
-0.13%
OTP 15,870
-0.06%
KPACK 16,800
0.00%
-0.86%
0.00%
+1.11%
+0.48%
ZWACK 16,700
-0.60%
0.00%
ANY 1,500
0.00%
RABA 1,375
-0.36%
0.00%
-0.47%
0.00%
-1.86%
OPUS 239.5
-0.42%
-2.04%
-1.41%
OTT1 149.2
0.00%
0.00%
MOL 2,370
-0.75%
+0.79%
ALTEO 1,300
+1.56%
0.00%
+1.49%
EHEP 1,960
0.00%
+0.82%
0.00%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
0.00%
+2.26%
0.00%
+3.16%
SunDell 37,000
0.00%
0.00%
-0.49%
0.00%
0.00%
+1.43%
NUTEX 20.75
-0.48%
Forrás
RND Solutions
USD/HUF
306.36
+0.74%
EUR/HUF
360.34
+0.65%
Nemzetközi gazdaság

Kétszer annyi étel megy veszendőbe, mint azt korábban gondoltuk

Éves szinten 2,5 milliárd tonna étel végzi hulladékként, ebből 1,2 milliárd tonna már a termelés során. Ez a megtermelt étel 40 százaléka és a globális karbonkibocsátás 10 százalékáért felelős.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) és a Tesco által megrendelt, Driven to Waste: Global Food Loss on Farms című jelentés szerint a korábbinál gondolt mennyiségnél 1,2 milliárd tonnával több, összesen 2,5 milliárd tonna élelmiszer kerül a kukákba.

Fotó: Shutterstock

A jelentés elsősorban a termelési, betakarítási és feldolgozási fázissal foglalkozik az élelmiszertermelés során, ezek mértéke 1,2 milliárd tonna, amit a kiskereskedelem és fogyasztás során keletkező veszteségek tornásznak fel a 2,5 milliárd tonnáig. Mindez azt is jelenti, hogy a 2020-as statisztikák szerint világszerte éhező 720 és 811 millió éhezőre fejenként több mint 3 tonna étel jut, ami a szemétben végzi.

A jelentés hangsúlyozza, hogy az élelmiszertermeléshez rengeteg földet, vizet és energiát használnak fel, így  az összes károsanyagkibocsátás mintegy 10 százaléka köthető élelmiszerhulladékhoz, hiszen a megtermelt élelmiszerek 40 százaléka megy kárba globálisan.

Csak a kárba vesző élelmiszerek termelése közel annyi karbonkibocsátás keletkezik, mint az Európában és az Egyesült Államokban közlekedő autók kibocsátásának a duplája. Ezen karbonkibocsátás 40 százaléka a hústermelés során keletkező hulladéknak köszönhető

A termelés során szemétbe kerülő 1,2 milliárd tonna étel előállításához 4,4 millió négyzetkilométernyi termőföldet – majdnem 50 Magyarországnyi terület – és 760 millió köbméter vizet használunk fel globálisan. Mindez a termelés során 370 milliárd dollárnyi veszteséget jelent.

A jelentés cáfolja azt a régóta uralkodó nézetet, hogy a gazdaságokban az élelmiszerveszteség kizárólag a kevésbé jómódú, alacsonyabb iparosodottsági fokú régiókban jelent problémát. Sőt kiderül belőle, hogy az egy főre jutó veszteség a mezőgazdasági üzemekben általában magasabb az iparosodott régiókban. 

A globális terményhulladék 58 százaléka a magas és közepes jövedelmű országokban keletkezik.

 

Kapcsolódó cikkek