Az amerikai gazdaság gyors kilábalása közelebb hozta a változást a Federal Reserve ultralaza politikájában, de még nem elég egyértelműek a jelek ahhoz, hogy a világ legnagyobb gazdaságának jegybankja bejelenthesse pénzbőséget teremtő eszközvásárlásai havi 120 milliárd dolláros ütemének lassítását – közölte ülése után a Fed. A piacok vegyesen reagáltak a Fed közleményére és Jerome Powell elnök kommentárjaira.

Az amerikai állampapírhozamok az elmúlt hetek zuhanása után némileg emelkedtek, a dollár azonban gyengült, amit az okozhatott, hogy egyes befektetők határozottabb jelzésekre számíthattak a szigorúbb politika kezdetét illetően.

A Fed döntései alapvetően nem okoztak meglepetést: maradt nulla közelében az irányadó kamat, nem változott az eszközvásárlás üteme, és bár a jegybank elismerte a gazdaságban történt javulást, a kockázatokra is felhívta a figyelmet, főleg arra, hogy a járvány még nem távozott, és hogy a gyógyulását számos tényező hátráltatja, például az autóiparban a félvezetőhiány.

A munkaerőpiaci feltételek javultak, a kereslet a dolgozókra nagyon erős... azonban a munkaerőpiacnak még mindig javulnia kell

– mondta sajtótájékoztatóján Jerome Powell, a Fed elnöke.

Fotó: Daniel Slim / Daniel SLIM / AFP

Arra az újságírói kérésre, hogy számszerűsítse, minek kell javulnia a monetáris szigorítás megkezdéséhez, Powell úgy reagált, hogy erre nincsen egyszerű válasz. A bank számszerűsítette, az terén mit akar elérni – hosszú táv átlagában két százalék a cél –, a maximum foglalkoztatás elérése azonban nem írható le egyes számokkal: a Fed számos tényezőt figyel, többek közt a és a foglalkoztatás mutatóit, illetve hogy miként érintettek az egyes korcsoportok – mondta Powell.

Az elnök megismételte, hogy

az utóbbi hónapokban magasan a cél fölé szökő inflációt – ami júniusban 5,4 százalékos éves rátát ért el – átmeneti tényezők fűtik.

A bank gondosan figyeli, nem szaladnak-e el veszélyesen az inflációs várakozások a gazdaságban, azok azonban egyelőre hosszú távra összhangban állnak a bank várakozásaival. Powell azt jósolta, hogy

az amerikaiak a következő hónapokban is magas inflációs rátákra számíthatnak, mielőtt a pénzromlás üteme elkezdene lassulni.

A bank kommentárjai közül a legnagyobb figyelem azokat kísérte, amiből esetleg kiolvasható lenne, mikor kezdi el a Fed mérsékelni eszközvásárlásait. A jegybanki közlemény erre mindössze annyi utalást tett, hogy a gazdaság közelebb került a maximum foglalkoztatási cél eléréséhez, ugyanakkor megismételte azt a jól ismert formulát, hogy további jelentős javulásra van szükség. Powell úgy fogalmazott, hogy következő ülésein a bank folytatja annak megvitatását, mikor kezdhet lassítani a kötvényvásárlásokon, és jó előre iránymutatást ad a várható változásról. Nagyon konkrét részletekre az ülés előtt sem számítottak az elemzők, és az volt a várakozás, hogy augusztusi Jackson Hole-i konferenciáján szolgálhat majd kulcsokkal a jegybank.