Nemzetközi gazdaság

Kriptoútlevelet vehetnek maguknak az adómentességre vágyók

A mögöttünk hagyott hetekben-hónapokban egyre több ország tette meg az első lépéseit az eddig többnyire szabályozatlan kriptovaluták megregulázása felé.

A korábbi helyzet megváltoztatásában vannak, akik már az üzleti lehetőséget is megtalálták

 – számolt be róla a CNBC.

Az Egyesült Államokban élő orosz üzletasszony, Katie Ananina a bitcoinon és hasonló kriptovalutákon meggazdagodók számára nyújt segítséget a szigorodó adórendszeren lévő kiskapuk megtalálásában és kihasználásában.

 

Fotó: Belga/AFP

A Plan B Passport projekt – ahogy a neve is mutatja – egy második útlevélhez juttatja a kriptoeszközökben bővelkedő ügyfeleit. 

A új okmány jellemzően olyan egzotikus országok útlevele, amelyeket a közvélemény adóparadicsomnak tart

az egyébként is laza adózási rendszerük miatt, vagy csak a kriptovaluták megadóztatásának lehetőségét vetették el, hasonló megfontolásból.

Ha elég okos vagy ahhoz, hogy a 200 dolláros bitcoin-befektetésedből 100 000 dollárt csinálj, akkor nem gondolom, hogy a kormánynak kellene adni a 40 százalékát – vallja Katie Ananina.

A hölgy nem egy tipikus bitcoin-millárdos.

Az oroszországi Cseljabinszkban nőtt fel, korábban profi vitorlásversenyzőként kereste kenyerét. 2016-ban érkezett Amerikába zöld kártyával sportolói kapcsolatainak köszönhetően. A iránt akkor kezdett érdeklődni, amikor az orosz valuta közel 50 százalékot esett 2015-ben.

A Plan B Passport évente emberek százainak nyújt segítő kezet. Az ügyfelek főleg az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából és az Egyesült Királyságból érkeznek, és második útlevelük célországa Saint Kitts és Nevis, Antigua és Barbuda, Dominika, Vanuatu, Grenada, Saint Lucia és Portugália közül kerül ki.

Ananina nemcsak a bitcoinnak, hanem a többi kriptovalutának is elkötelezett híve. Ugyanakkor ellenzi a haszon túlszabályozását.

Ha a kormány elkezdi leszalámizni a nyereségemet, akkor fogom a teljes vagyonomat, és elmegyek máshova

– utalt a Joe Biden által korábban bejelentett nagy horderejű adócsomagra.

Az új útlevél beszerzése tényleg csak azoknak éri meg, akik jelentős haszonra tettek szert. A cégvezető bevallása szerint az ügyfelek többsége 130 000 dollár és 180 000 dollár (38 millió és 54 millió forint) közötti összeget fizet ki neki. Ennek jelentős része az adott ország által megszabott ár az útlevélért cserébe, Ananina nyeresége egy ügyintézésen 20 000 dollár (nagyjából 6 millió forint).

A módszer ráadásul technikailag legális is.

A büntetendő adókijátszással (amikor az adott személy szándékosan eltitkolja tényleges jövedelmét) az adóelkerülés nem bűncselekmény (hiszen bevallja a tényleges bevételét, csak megkeresi a rendszer nyújtotta legális lehetőséget adófizetés mérséklésére), bár a lakosság nagy része ezt is igazságtalannak tartja.

Bár az Egyesült Államok részére történő adófizetési kötelezettség minden amerikai állampolgárra (így a kettős állampolgárokra is) vonatkozik, az állampolgárságról való lemondással ez a kötelezettség is megszűnik.

kriptovaluta adóparadicsom bitcoin
Kapcsolódó cikkek