Nemzetközi gazdaság

Menekülnek Irakból az olajmultik

A BP, a Lukoil és az Exxon Mobil is szabadulna iraki érdekeltségétől az ország olajügyekért felelős minisztere szerint.

Az orosz Lukoil kínai cégeknek adja el a West Quarna-2 olajmezőben meglévő részesedését, míg a BP a hatalmas ruméliai olajmezőről vonulna ki

– állítja Abdul Dzsabbar, iraki olajminiszter a Facebookra feltöltött videójában. Hozzátette, a jelenlegi befektetési környezet mellett nem tudják az országban tartani a nemzetközi nagyvállalatokat. A Lukoil és a BP egyelőre nem erősítette meg a hírt.

Fotó: HAIDAR MOHAMMED ALI

A múlt héten az iraki parlament bizottsági ülésén meghallgatott Dzsabbar akkor azt sem rejtette véka alá, hogy az Exxon Mobil is ki akar szállni a West Quarna-1-ből, méghozzá potom 400 millió dollárért, amit 

a miniszter megdöbbentően alacsony árnak tart, ezért megfontolják, hogy az állami tulajdonban álló Basra Oil lecsapjon-e az ajánlatra.

Irakban körülbelül napi 4 millió nyersolajat hoznak felszínre, ezzel 

az arab ország Szaúdi-Arábia után az OPEC második legnagyobb termelője.

A nemzetközi befektetők ennek ellenére mégis szednék a sátorfájukat, mert egyre keményebb szerződéses feltételekkel szembesülnek, illetve jellemzők az országra a fizetési késedelmek is. A legnagyobb probléma azonban a politikai instabilitás.

A múlt héten például az áramkimaradások miatt voltak hatalmas tüntetések, amelyek nyomán lemondott az elektromos ellátásért felelős miniszter.

A kormány szerint egyébként az olajkitermelést nem érintette a villamosenergia-ellátás szünetelése.

BP
Kapcsolódó cikkek