Nemzetközi gazdaság

Moszkva nem hisz a vakcinának

Az orosz gazdaság az elmúlt hónapokban erőteljes fellendülésen ment át, ám a COVID-19-es megbetegedések hirtelen megugrása és a kamatemelések visszafoghatják a növekedést.

Miután 2020-ban 3 százalékkal zsugorodott az orosz ami 11 éve a legnagyobb visszaesés volt, a fogyasztói kereslet fellendülésének és a kőolaj drágulásának köszönhetően fordulat állt be, ami a további gazdasági kilátásokon is sokat lendített.

Az orosz központi bank jelenleg arra számít, hogy a gazdaság idén 3-4 százalékkal növekszik, annak dacára, hogy eddig három kamatemeléssel igyekezett megfékezni a makacsul magas inflációt.

A júliusban várható negyedik kamatemelés, amellyel legalább 6 százalékra nő az alapkamat, ugyanakkor újabb terhet róhat az üzleti életre.

Fotó: AFP

A gazdaság egyébként éppen az év közepére érte el a járvány előtti szintet, amikor Oroszországot a Covid-19-es megbetegedések újabb hulláma érte el a rendkívül fertőző delta mutáns formájában.

Az alapok adottak ahhoz, hogy a fellendülés a harmadik negyedévben is folytatódjon, de a legújabb vírushullám és az azt megfékezni igyekvő intézkedések veszélyt jelentenek a növekedésre nézve

– írta a Capital Economics kutatócég is. Valóságos sokként érte az országot, hogy miután az év közepére majdnem visszatértek a normális élethez, a kávézók és edzőtermek is kinyitottak, és megteltek az irodák is, az orosz főváros június 19-én a rekordot jelentő 9120 koronavírusos esetről számolt be.

A több mint 12 milliós metropolisz a lakosság széles körét érintő kötelező védőoltás bevezetésével reagált, mivel úgy ítélik meg, hogy az alacsony oltási hajlandóság segítette a járvány visszatérését.

Ezt a modellt más régiók is átvették, egyúttal pedig az egyéb korlátozásokat is szigorították, ami a szeptemberi parlamenti választások előtt növekvő lakossági elégedetlenséget váltott ki.

Mindamellett Moszkvában egy biztonsági rendszert is bevezettek, amely a kávézók és éttermek vendégei számára kötelezővé teszi, hogy belépéskor egy olyan QR-kódot kell bemutatniuk, amely igazolja, hogy beoltották őket, vagy immunitással járó fertőzésen estek át, illetve friss negatív teszttel rendelkeznek.

A QR-kód kötelezővé tételének napján a Moszkva központjában található olasz kávézóban csak egyetlen ügyfél rendelkezett kóddal, míg a többi rendelés kiszállításra szólt, a bevétel pedig a korábbi szint mintegy hatodára esett vissza – mondta Olga, a kávézó vezetője a Reutersnek.

Miközben az oltóközpontok előtt Oroszország-szerte megnőttek a sorok az utóbbi időben, még mindig sokan igyekeznek elkerülni az oltást. A 49 éves Larissza például, aki cipőt árul egy külvárosi bevásárlóközpontban, elárulta, hogy veseproblémái miatt fél az oltástól. Először egy hamis oltási igazolást akart venni, de miután a hatóságok erre a trükkre börtönbüntetést helyeztek kilátásba, úgy döntött, inkább felmond.

A magas valamint a szigorú monetáris és fiskális politika kombinációja a romló járványügyi helyzettel megspékelve megfojthatja a gazdasági fellendülést 2021 második felében, különösen a fogyasztói szegmensben

– foglalta össze álláspontját az orosz alapítású, de már londoni irodával is rendelkező BCS Brókercég.

Oroszország Moszkva
Kapcsolódó cikkek