Nemzetközi gazdaság

Nyugtatgatja Peking a tőzsdéket, hogy nem jön a kommunista fordulat

Három és egynegyed százalékot erősödött csütörtökön a hongkongi tőzsdeindex, miután az éjszaka a kínai értékpapírfelügyelet a külföldi bankárokat nyugtatgatta, hogy az oktatási piac reformja nem vezet be gazdaságpolitikai fordulatot a kommunista ortodoxia irányába. Addigra már a jegyzett kínai részvények 800 milliárd dollárt vesztettek három nap alatt.

Kampányszerű kármentésbe kezdett Peking a piacait végigsöprő eladási hullám megállítására. Három borzalmas nap után csütörtökön hónapok óta a legszebb teljesítményt nyújtották a kínai részvénypiacok. A hongkongi Hang Seng index például 3,24 százalékot emelkedett, és még ez is csak arra volt elegendő, hogy a hét veszteségeit 3,7 százalékra mérsékelje. Technológiai részindexe a csütörtöki nyolc százalékos emelkedés után is 4,3 százalékkal a múlt heti zárás alatt maradt. Az eladási hullám megtépázta jüan kéthetes csúcson zárt a zöldhasú ellenében, igaz, ebben az is segített, hogy a Federal Reserve szerdai ülése utáni csalódás dollár-eladási hullámot indított el.  

Az óriási piaci döccenő tanulságos a kínai piacokat illetően. Kína bármikor képes meglepetést okozni – nyugtázták a külföldi befektetők, amikor Peking a hét végén bejelentette, hogy nonprofittá alakítják át a kapitalisták túszává vált óriási privát oktatási szektort. Mindjárt ezután az eladás gomb után nyúltak. Miután a kommunista párt irányította állam az ősz óta többször is komolyan belenyúlt a hatalmasra hízott kínai privát technológiai vállalatok ügyeibe, adódott a kérdés, nem szigorodik-e a kontroll más területeken is.

Még olyan spekuláció is elterjedt, hogy betiltják a kínai vállalatok részvény-kibocsátásait (IPO-it) az Egyesült Államokban, amellyel Kína elkeseredett versenyben áll a legnagyobb gazdasági és technológiai világhatalom címéért.

Fotó: Shutterstock

Miután az eladási hullám nem futott le az első ijedelemmel hétfőn, a kínai döntéshozók ráébredtek, hogy valamit tenniük kell a piacok megnyugtatására. Az állami médiában sorozatban jelentek meg a cikkek arról, hogy a vérengzés a piacokon nem indokolt, egyes elemzők pedig arról spekuláltak – jelentette a Bloomberg –, hogy az államhoz kötődő egyes alapok elkezdtek vásárolgatni a piacokon, hogy stabilizálják az árakat. A Hszinhua hírügynökség arról adott ki cikket, hogy az egyes internet platformokat és az oktatási piacot érintő intézkedések az adatbiztonság és a társadalmi igazságosság érdekében születtek, nem pedig abból a célból, hogy lecsapjanak a vállalkozásokra.  Az állami hírügynökség is megírta, és egy jól értesült forrás alapján a CNBC is azt jelentette, hogy a kínai vállalatok külföldi IPO-i tovább folyhatnak.

A nagyágyút az értékpapír-felügyelet vetette be. A csütörtökre virradó éjszaka Fang Hszinghaj alelnök sürgősséggel összerántott konferenciahívást tartott a nagy befektetési intézmények – köztük például az amerikai Goldman Sachs, BlackRock, Fidelity és JPMorgan és a svájci UBS – vezetőinek részvételével. Névvel egyik résztvevő se nyilatkozott a beszélgetés után, de résztvevőkre hivatkozva a Bloomberg és a Financial Times is azt jelentette: a felügyelet megnyugtatta őket, hogy az új intézkedések egyedül az oktatási szektort célozzák, és nem egy szélesebb körű akciót készítenek elő a technológiai szektor vállalkozásai ellen.

A dollár/jüan fokozatosan a 6,5-ös pszichológiai szint alá esett, ami azt sugallja, hogy valamelyest csökkentek a félelmek. De a kockázat még mindig nem múlt el, hiszen Peking politikai változásokat tervez

– írta a Commerzbank jegyzetében Hao Zhou szenior feltörekvő piaci közgazdász.

New York-i értéktőzsde IPO értékpapír felügyelet kína gazdasága Kína kommunista párt Hang Seng
Kapcsolódó cikkek