Kiválónak és ambiciózusnak nevezte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke a horvát kormány koronavírus-járvány okozta válság utáni helyreállítási tervét csütörtökön Zágrábban, Andrej Plenkovic horvát kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Az EB elnöke azért utazott a horvát fővárosba, hogy megerősítse, a testület zöld jelzést adott a horvát terveknek, miszerint

az ország 6,3 milliárd euró támogatást kap a helyreállítási és rugalmassági európai uniós pénzeszköz keretében, amely 2,9 százalékos GDP-arányos növekedést jelent a gazdaságnak és 21 ezer munkahelyet teremt 2026-ig.

Most már csak az Európai Tanács jóváhagyása van hátra, majd megkezdődhet a valódi munka, a végrehajtás – jelentette ki Ursula von der Leyen.

Kiemelte: ha csak a földrengésre gondol és a járványra – utóbbi minden uniós tagállamot súlyosan érintett gazdaságilag –, akkor ez nagyon különleges pillanat.

Soha nem felejtem el a földrengés után beszélgetéseket, és hogy mennyi szenvedést és bátorságot mutatott akkor Horvátország

– húzta alá von der Leyen.

Fotó: Anadolu Agency via AFP

Plenkovic megköszönte az EB szolidaritását azokban a nehéz pillanatokban, amikor Horvátországnak a járvány mellett két földrengéssel is szembe kellett néznie. Mint mondta,

a koronavírus-járvány 34 milliárd kunájába (1621 milliárd forint) került az államnak, míg a földrengés okozta károk ennek négyszeresébe.

A horvát terv 21 tételből tevődik össze: 222 intézkedést, 76 reformot és 146 beruházást tartalmaz. Az összeg legnagyobb részét a gazdaság támogatása teszi ki. Zágráb 3,4 milliárd eurót fordít a gazdaság fejlesztésére magánbefektetések, valamint a zöld és digitális átállás ösztönzésén keresztül.

A második legnagyobb tételt az oktatásra, a tudományra és a kutatásra fordítja a kormány, ennek támogatására egymilliárd eurót szán.

Az egészségügyre 340 millió, a munkaerőpiacra 280 millió eurót tervez költeni Zágráb, továbbá 789 millió eurót különített el földrengésben károsodott épületek felújítására és energiahatékonyságuk növelésére.

A Next Generation EU nevű uniós helyreállítási alap a 6,3 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatás mellett 3,6 millió euró hitelt is folyósít a helyreállítást segítő és az ellenállóképességet javító uniós eszköz (RRF) keretében.

Ez utóbbi felhasználásáról Zágráb egyelőre még nem döntött.

Ursula von der Leyen horvátországi látogatása során megtekintette a zágrábi katedrálist, amely szintén súlyosan megsérült a földrengésben, valamint látogatást tett az elektromos sportautókra specializálódott, Zágrábhoz közeli központtal rendelkező Rimac Automobili vállalatnál, amely nemrég közös vállalatot létesített a Bugattival.