Nemzetközi gazdaság

Tizenhárom éves csúcson az amerikai infláció

A lesújtó inflációs adat láttán növekszik az esélye annak, hogy a Fed a korábban vártnál hamarabb megkezdi kötvényvásárlásainak visszafogását és a kamatemelési ciklus elindítását, főként hogy több jel is arra utal, hogy az infláció nem egy pár hónapig tartó, átmeneti jelenség lesz.

Az Egyesült Államokban 5,4 százalékra gyorsult a fogyasztói árak éves inflációja júniusban, a májusi 5 százalékról, ami 2008 augusztusa óta új rekord, és jóval meghaladja a 4,9 százalékos előrejelzést.

Az idei növekedése szakértők szerint egyfelől a tavalyi alacsony bázis eredménye, másfelől a korlátozások enyhítését követően a kereslet-kínálati arány hirtelen megbillenésének, és a szövetségi kormány támogatási programjának a következménye.

A havi növekmény 0,9 százalék volt júniusban, míg a várakozások 0,5 százalékos növekedésről szóltak, a májusi 0,6 százalék után. További áremelkedést generál, hogy emelkednek a nyersanyagárak, elhúzódó ellátási problémák jelentkeznek, és a bérek is növekedésnek indultak, miközben a vállalatok egyre jelentősebb munkaerőhiánnyal küzdenek. A legnagyobb éves áremelkedést a használt személygépkocsik és teherautók (45,2 százalék), a benzin (45,1) és a fűtőolaj (44,5) esetében regisztrálták, míg az élelmiszerek ára 2,4 százalékkal emelkedett.

Mindez azt mutatja, hogy az amerikai jegybank (Fed) számára itt a legjobb alkalom, hogy elkezdje csökkenteni kötvényvásárlási programjának ütemét

– véli James Bullard, a Fed St. Louis-i tagbankjának elnöke. Mivel a gazdaság 7 százalékkal növekszik, és a járvány egyre inkább ellenőrzés alatt áll, itt az ideje, hogy a Fed visszavonjuk a sürgősségi intézkedéseket – mondta Bullard a Wall Street Journalnek adott interjújában. Hozzátette, hogy természetesen a kincstári és jelzálogkötvények vásárlásának csökkentése akkor kezdődhet, amikor a szövetségi nyíltpiaci bizottság tagjainak többsége azt megszavazza.

Fotó: Shutterstock

A jegybank múlt héten közzétett júniusi monetáris politikai ülésének jegyzőkönyve az új inflációs kockázatok és a viszonylag magas miatt a Fed-tagok megosztottságát tükrözte: többen is úgy látták, hogy a jegybanki eszközvásárlás csökkentésének feltételei valamivel korábban teljesültek, mint számítottak rá.

Emellett többségük a 2020 eleje óta a nulla százalékos irányadó kamatláb emelésének kezdetét is korábbra, 2023-ra várja, sőt mindjárt két emelést is várnak arra az évre. Ezt a folyamatot tovább gyorsíthatja a vártnál sokkal rosszabb júniusi inflációs adat is.

Bullard azt is elmondta, hogy a kötvényhozamok közelmúltbeli csökkenése a gazdasági felívelés eredménye, mely minden jel szerint az idei év második felében is folytatódik, de további robusztus növekedés várható a jövő év első felén túl, az év egészében is. A jegybanki szigorítás mellett szól az is, hogy bár – véleménye szerint – jelenleg még nem alakult ki lakáspiaci buborék az Egyesült Államokban, de tart attól, hogy a jegybanki vásárlások túlhevíthetik a piacot, amire semmi szükség akkor, amikor a gazdaság 7 százalékot növekszik, és az infláció is a vártnál erőteljesebben emelkedik.

A Federal Reserve még tavaly ősszel jelezte, hogy rugalmasabban kezeli a 2 százalékos inflációs célt, és hosszabb távon is eltűrheti majd a magasabb inflációt kamatemelés nélkül, nehogy megtörje a járványból kilábaló gazdaság lendületét.

A probléma lehet azonban, hogy a bérek erős növekedésnek indultak, ami a tartós infláció alapja, ugyanakkor a nagyon messze van attól, hogy visszanyerje a válság előtti szintjét. A Federal Reserve a munkaerőpiac javulásához kötötte a monetáris szigorítás megkezdését, jelenleg azonban az a paradox helyzet, hogy az új munkahelyek számának növekedésével párhuzamosan a munkanélküliségi ráta emelkedett: egyszerre jelentkezik munkaerőhiány egyes szektorokban, ami emeli a béreket, míg összességében tovább nőt a munkanélküliség júniusban.

James Knightley az ING vezető közgazdásza ezért azt hangsúlyozza, hogy a Fed egyre nehezebben tartja majd magát azon álláspontjához, hogy az emelkedett inflációs értékek csupán átmenetiek. Előrejelzésük szerint a fogyasztói árak növekedése 2022 első negyedévéig 4 százalék felett marad, amit a munkaerőhiány tovább növelhet. Emiatt a Fed már az idei negyedik negyedévben megkezdheti az eszközvásárlások visszafogását, amelynek teljes kivezetése 2022 első félévének végéig befejeződhet. Emellett a kamatemelési ciklusa már 2022 második félévében megkezdődhet két kamatemeléssel, szemben a jelenlegi 2023-as várakozással.

Amerikai Egyesült Államok infláció Federal Reserve - Fed
Kapcsolódó cikkek