Nemzetközi gazdaság

Újra száguld James Bond brandje

Majdnem megötszörözte bevételét a második negyedévben az átalakulóban lévő brit autógyártó, az Aston Martin. Nagy siker az autógyártó első városi terepjárója, a DBX 4x4.

Majdnem négy százalékot ugrott a londoni tőzsdén az Aston Martin részvényeinek árfolyama, miután a legendás brit autógyártó - a filmbeli James Bond ügynök kedvence -, arról számolt be, hogy az első félévben 224 százalékkal növelte éves alapon az eladott járművek számát. 

Fotó: AFP

Ez még mindig csak 2901 autót jelentett, ami eltörpül a nagy gyártók számai mellett, de luxusautókról van szó, amelyekből egész évben sem gondoltak többet eladni hatezernél, és jó úton járnak a terv teljesülése felé. A második negyedévben majdnem megötszöröződtek az eladásaik 2020 azonos időszakához képest, 317-ről 1548 egységre. Igaz, a járvány tavaly tavasszal nagyon lenyomta az autóértékesítéseket az Egyesült Királyságban és másutt is. A darabonként 180 ezer dollárért értékesített DBX szárnyaló eladásai nyomán a negyedévi jöveledelem 274,4 millió fontra emelkedett az egy évvel korábbi 57,2 millió fontról.

A bevételhez hasonlóan az eredmény is jobb volt a vártnál. A tavalyi második negyedévi 117 millió fontról 49 millióra csökkent a veszteség.

Az Aston Martin, a világ egyetlen független luxusautó-gyártója, amelynek részvényei 2018-ban kerültek tőzsdei forgalomba, az utóbbi években halmozta a veszteséget és az adósságot, és az elmúlt évet átszervezéssel töltötte, mióta a kanadai milliárdos Lawrence Stroll lett a cég elnöke. Stroll tőkét hozott magával, és közelebbi kapcsolatokat kovácsolt a Daimler AG Mercedes-Benz divíziójával. A vállalat az elmúlt egy évben elérte a kitűzött célokat, és elindult a siker felé - értékelt Stroll a cég gyorsjelentésében. Megerősítették a menedzsmentet, alkalmazkodtak a kereslethez és pénzügyileg is ellenállóképességre tett szert. A Mercedes-Benzzel kötött technológiai megegyezés a fejlesztést és az elektromos átállást segíti, és továbbra is támogatja a brandet a Formula Egyes csapat - írta Stroll,

 

Aston Martin james bond
Kapcsolódó cikkek