Az 2017 júniusában törölte el a roamingdíjakat, azóta az unión belüli utazásaink során ugyanúgy többletköltségek nélkül használhatjuk mobiltelefonjaikat hívásra, SMS-ezésre és internetezésre, mint saját országukban, de csak három egymást követő hónapon keresztül. Ezen túl a szolgáltatók külföldi tarifatáblázatot alkalmazhatnak. 

Fotó: Shutterstock

A barangolásról szóló rendelet 2022 júniusáig van hatályban. 

Bostjan Koritnik nemzetközi újságírókkal folyatott ljubljanai megbeszélésén ismertette az Európai Unió Tanácsának szlovén elnökségi célkitűzések tárcájához tartozó prioritásait. A miniszter elmondta, országának a digitális területet érintő céljai között szerepel, hogy a félév során 

a lehető legnagyobb előrelépést érje el roamingdíjak alkalmazásának további tiltását biztosító jogszabályok tekintetében. 

Segíteni kívánja, hogy a január elsején kezdődő francia tanácsi elnökség lehetővé tehesse a rendelet elfogadását, határidejének júniusi lejárta előtt. Az Európai Bizottság február végén terjesztett elő új rendeletjavaslatot, hogy továbbra is többletköltségek nélkül legyen használható a mobiltelefon az Európai Unión belül tett utazások során. A javaslat szerint 2022 júniusától a fogyasztók ugyanolyan minőségű és sebességű mobilinternet-kapcsolathoz juthatnának hozzá külföldön, mint otthon, ha ennek a célország mobilhálózatában megvannak a technikai feltételei. Az új szabályok ezen felül hatékony hozzáférést biztosítanak majd a segélyhívó szolgálatokhoz, és elősegítik, hogy a fogyasztók tudatában legyenek a barangolás során használt értéknövelt szolgáltatásokkal kapcsolatos pluszköltségeknek.
Az Európai Bizottság adatai szerint a mobiltelefonnal rendelkező európaiak legalább fele utazott külföldre az elmúlt négy évben, 

a mobil barangolás használata mintegy tizenhétszeresére nőtt a roamingdíjak 2017-es megszüntetése előtti nyár vonatkozó adataihoz képest.

Július elsejétől hat hónapig Szlovénia tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, a kétmilliós közép-európai ország Portugáliától vette át, majd január elsejével Franciaországnak adja tovább a tisztséget. Az Európai Unióhoz 2004 májusában csatlakozott Szlovénia elnökségi programja jegyében Európa válságból való kilábalására és ellenállóképességének növelésére, Európa jövőjének átgondolására, a jogállamiság és az európai értékek előmozdítására, valamint a biztonságra és a stabilitásra fog törekedni az európai szomszédságban.