A londoni tőzsdén jegyzett FTSE-100 vállalat női ügyvezető igazgatói 40 százalékkal keresnek kevesebbet az azonos pozícióban lévő férfi társaiknál – írja a CNBC.

A hölgyek évente 1,5 millió fontot, míg a férfiak 2,5 millió font feletti fizetést visznek haza ugyanazért a munkáért.

Az általános igazgatói posztok esetében még siralmasabb a helyzet, ott

akár 73 százalékos is lehet a bérek közötti különbség

– derült ki a New Street Consulting Group üzleti menedzsment tanácsadó cég hétfőn publikált kutatásából. Még negatívabb képet fest a tény annak tükrében, hogy a brit munkaerőpiacon átlagosan 15,5 százalékos a bérszakadék.

Az ügyvezetők benne vannak a társaság igazgatótanácsában, részt vesznek a felsővezetők megválasztásában és szerepet vállalnak a cég főbb gazdasági és politikai döntéseiért, tehát

nemtől függetlenül igencsak felelősségteljes a poszt.

Fotó: Shutterstock

A tanácsadó cég szerint a tendencia a nők életpályájára szélesebb körben is hatással lehet, ugyanis ez rossz példát mutat a feltörekvő fiataloknak.

Meg kell szüntetni az öregfiúk klubját

– fogalmazott Claire Carter, a New Street Consulting Group igazgatója, aki szerint már a vállalatok is felismerték a probléma súlyát.

A cikk egy friss jelentést is idéz, amely kimutatta, hogy ha van legalább egy nő az igazgatótanácsban, akkor az ő teljesítménye egy év alatt akár 10 százalékkal emelheti a társaság árbevételét.

Azoknál a szervezeteknél, ahol az igazgatók harmada nő, öt év alatt 25 százalékos részvényárfolyam növekedést értek el.