A svéd kormány nagyjából 1,6 millió dollár értékű bitcoint kénytelen visszaadni egy drogkereskedőnek, akitől letartoztatásakor 36 bitcoint foglaltak le. Az ok, hogy míg az elítélt a börtönben ült jelentsen nőtt a értéke - közölte a Markets Insider.

Fotó: Vladimir Astapkovich / Sputnik

A svéd hatóságok két évvel ezelőtt foglalták le a 36 bitcoint, mi akkoriban körülbelül 136 000 dollárt ért, vagyis minden kriptovaluta értéke körülbelül 3700 dollár volt.

Annak idején Tove Kullberg ügyész meggyőzte a bíróságot, hogy a kábítószer-kereskedőtől el kell kobozni az illegálisan szerzett jövedelemből vásárolt bitcoint. De Kullberg a kriptovaluta akkori készpénz-egyenértékét használta a vádiratban, és nem számított a kriptovaluta árának erőteljes emelkedésére.

A értéke mintegy 70 százalékkal nőtt az év eleje óta, és több mint 300 százalékkal az elmúlt 12 hónapban.

A kábítószerkereskedő két évvel ezelőtti 36 bitcoinjának értékéből jelenleg mindössze 3 kriptovalutát lehetne vásárolni. A hatóságok szándékában állt, hogy a férfi bitcoinjait árverésre bocsássák a megjelenéskor, de a vádirat elkészítésének módja miatt a kormány kénytelen volt 33 bitcoinját visszaadni a kereskedőnek, ami a mostani árfolyamon körülbelül 1,6 millió dollárt ér.

Kullberg a svéd rádiónak elismert, hogy a bitcoint és annak mindenkori értékét kellett volna megjelölni a per során. Hozzátette, hogy ez volt az első eset Svédország történetében, amikor a hatóságok elkobozták a kriptovalutát, és mint ilyen, a korábbi bírósági döntések nem teremtettek jogi precedenst.