Nemzetközi gazdaság

Pörög tovább az amerikai infláció

A vártnak megfelelően magas maradt az amerikai infláció, de szakértők szerint ez egyelőre nem változtat a Fed politikáján.

A vártnak megfelelő lett a júliusi amerikai inflációs adat, a fogyasztói árak havi összevetésben 0,5, éves bázison pedig 5,4 százalékkal emelkedtek. A Dow Jones elemzői a havi növekedést eltalálták, az egy évvel ezelőttihez képest 5,3 százalékos inflációt jeleztek a júniusi havi 0,9, illetve 5,4 százalék után. A maginfláció éves összevetésben 4,3 százalékos lett júliusban a júniusi 4,5 után, havi bázison pedig 0,3; júniusban 0,9 százalékot mértek.

Fotó: Shutterstock

A magas gyakorlatilag fel is emésztette az eddigi béremeléseket, amelyekre a munkaadók kényszerültek, hogy elegendő alkalmazottat találjanak a gazdaság újranyitása után. 

Bár a Michigani Egyetem július végén készült felmérése szerint az amerikaiak mind nagyobb aggodalommal figyelik a folyamatosan növekvő fogyasztói árakat, egyelőre a politikusokkal és a jegybank szerepét betöltő Feddel együtt ők is úgy vélik, a magas infláció csak ideiglenes jelenség. Utóbbiak azzal érvelnek, hogy a gazdaság újranyitása következtében hatalmas lett a kereslet, amelyet a vállalatok nem voltak képesek teljesíteni az alapanyag- és munkaerőhiány miatt. Ezért emelniük kellett az árakat és a béreket, ami hozzájárul az infláció növekedéséhez. Az áremelkedés azonban megáll, mihelyt több ember tér vissza a munkaerőpiacra (részben azért, mert szeptember elején kifutnak a szövetségi segélypótlékok), illetve megszűnnek a fennakadások az ellátási láncban, és a Fed előrejelzése szerint az inflációs szint visszaáll a koronavírus-válság előtti kétszázalékos vagy az alatti szintre. 

Azt azonban nemrégiben Jerome Powell, a Fed elnöke is elismerte, hogy az infláció hosszabb ideig maradhat magas, mint ahogyan korábban számították. Ennek ellenére a CNBC elemzői nem hiszik, hogy a friss adat jelentős hatással lenne a Fed politikájára.

A magas infláció azonban komoly károkat okoz a gazdaságnak még akkor is, ha csupán ideiglenes. Mivel már így is gyorsabban nőnek az árak, mint a bérek, ez egy idő után amerikaiak millióit késztetheti arra, hogy kevesebbet költsenek, márpedig a mintegy kétharmadát a fogyasztás adja, emlékeztetett elemzésében a MarketWatch. 

A Fed bírálóinak fő aggodalma, hogy az infláció jövő év elején, sőt még később is jócskán a célként kitűzött két százalék fölött marad, ami afféle „különadóként” nyomja majd az amerikai gazdaságot, és arra késztetheti a jegybankot, hogy gyorsabban emelje az alapkamatot, mint ahogyan egyébként szerette volna. 

Az aggodalmakat fokozza a koronavírus delta variánsának globális terjedése, emiatt ugyanis tovább megmaradhatnak az ellátási láncokban tapasztalható fennakadások, amelyek alapanyaghiányhoz vezettek az Egyesült Államokban, vagyis tovább pörgetik az inflációt.

Fotó: Angela Weiss / AFP

Az amerikai gazdaság számára az infláció mellett egyre komolyabb problémát jelent a költségvetési hiány és az eladósodás is, amelyhez hozzájárul majd a szenátus által e héten elfogadott ezermilliárd dolláros infrastrukturális törvény, valamint a demokraták által tervezett 3500 milliárdos költségvetési határozat is, amely lehetőséget teremtene arra, hogy olyan, a demokrata adminisztráció által prioritásnak tartott ügyekre is költsenek, mint az egészségügy vagy a klímaváltozás. A szenátus már elfogadta utóbbi határozatot, és amennyiben ez a képviselőházban is megtörténik – amire minden esély megvan, hiszen a demokratáké a többség –, akkor a költségvetést mindkét ház megszavazhatja a republikánus törvényhozók nélkül. A szenátusi republikánusok vezetője, Mitch McConnell már korábban jelezte: mindent megtesznek majd, hogy megakadályozzák e „radikális” kiadási csomag elfogadását, amely „az Egyesült Államok történetének legnagyobb adóemeléséhez vezetne”. Csak maga az infrastrukturális törvény 256 milliárd dollárral növeli tíz év alatt a költségvetési deficitet a kétpárti szövetségi ügynökség, a Kongresszus Költségvetési Hivatala (CBO) jelentése szerint. Ez ellentmond a törvényt kidolgozó kétpárti csoport véleményének, amely szerint a törvényhozás új bevételekkel és kiadáscsökkentéssel képes azt finanszírozni.

FED alapkamat amerikai gazdaság amerikai inflációs folyamatok
Kapcsolódó cikkek