Nemzetközi gazdaság

Több az EU-ba érkező brit export mint a Brexit előtt

Júniusban már zsinórban második hónapja haladta meg az Európai Unióba irányuló brit kivitel a Brexitet megelőző szintet. Ennek ellenére nőtt a külkereskedelmi hiány a szigetország és a közös piac között.

A kivitel mértéke az unió felé 14,3 milliárd, a behozatal mértéke az unió felől 19,1 milliárd fontra növekedett az ország statisztikai hivatala szerint és ez a külkereskedelmi deficit 7,4 százalékos növekedését jelenti a brit fél számára – írja a Bloomberg.

Fotó: Photononstop

Az összes brit kivitel – a nemesfém nélkül – az előző hónaphoz képest 2,2 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest, elsősorban a világ többi részébe irányuló kivitel 5,6 százalékos esése miatt, amit a gyógyszerek és egészségügyi termékek, illetve az autók kivitelének mérséklődése okozott.

Éves szinten a valamennyi mérőszáma két számjegyű növekedést ért el, legnagyobb mértékben, 35 százalékkal a nem EU-ból érkező behozatal nőtt, amit az EU-ba irányuló kivitel követett, 29 százalékos bővüléssel.

A brit kereskedelmi mérleg elemzése segíthet eldönteni, hogy sikeres-e a "Global Britain" nevet viselő kezdeményezés, mindenesetre a kereskedelmi deficit 5,2 milliárd fontra, több mint duplájára nőtt a második negyedévben. A brit gazdaság egésze a várakozásoknak megfelelő mértékben növekedett a második negyedév során.

 

Brexit Nagy-Britannia Európai Unió kereskedelem
Kapcsolódó cikkek