Az e-kereskedelemmel foglalkozó Alibaba 100 milliárd jüannal, mintegy 16 milliárd dollárral támogatja a kínai kormány általános jólétet megcélzó kezdeményezését a következő években. A techóriás olyan projektekre fordítaná a felajánlott összeget, mint például a technológiai innováció, gazdasági fejlesztés, minőségi munkahelyek teremtése és a rászorulók segítése — írja a CNBC

Fotó: Imaginechina

Hszi Csin-ping kínai elnök a múlt hónapban szólította fel a a magas jövedelemmel rendelkező társadalmi csoportokat és vállalatokat arra, hogy bevételeikből a közjót is támogassák. 

A kínai kormány elsősorban a technológiai óriáscégekre számíthat abban, hogy az általános jólét megvalósulhasson, annak ellenére, hogy a kínai hatóságok fokozott ellenőrzés alá vonták a magáncégeket: a vállalatoknak csökkenteniük kell az állampolgárok személyes adatainak gyűjtését, és korlátok közé szorították a 18 éven aluliak online játékokkal töltött idejének mennyiségét is. A hatóságok például áprilisban rekordnagyságú, 2,8 milliárd dolláros pénzbírsággal sújtották az Alibabát versenysértő magatartás címén. 

A múlt hónapban az Alibaba mellett a Tencent is bejelentette, hogy megduplázza a társadalmi kezdeményezésekre félretett összeget. A cég a 100 milliárd jüant vidékfejlesztésre és az alacsony jövedelmű társadalmi csoportok támogatására ajánlotta fel.  Több kínai óriáscég vezérigazgatója és alapítója egyéni felajánlásokat is tett, többek között a Pinduoduo, a Meituan és a Xiaomi vezetői együttesen több milliárd dollárt ajánlottak fel társadalmi ügyek támogatására.