A német Ifo intézet kimutatása szerint augusztusban a németországi ipari vállalatok 69,2 százaléka panaszkodott fennakadásokra, a köztes termékekkel és a nyersanyagokkal kapcsolatos problémákra. Ez új negatív rekord, felülmúlta ez eddigi legmagasabb, az idei júliusi értéket, ami 63,8 százalék volt.

Ez a kedvezőtlen helyzet nem marad következmények nélkül. A beszerzési válság komoly veszélyt jelent a gazdaság fellendülésére

– kongatta meg a vészharangot Klaus Wohrabe, az Ifo vezető elemzője.

Fotó: Audi

A szűk keresztmetszet ráadásul magasabb beszerzési árakat eredményez, ami tovább tetézi a vállalatok gondjait. A félvezetők és csipek hiánya komoly hatást gyakorol az autógyárakra (91,5 százalékukra negatívan hat), a beszállítóikra (83,4 százalék), illetve az elektromos berendezések gyártóira (84,4). A fa árának enyhe csökkenése ellenére a bútorgyárak döntő többsége, 86,2 százaléka szenved ellátási gondoktól.

A problémákat a fogyasztók is a bőrükön érezhetik. A beszerzési válság és az emelkedő alapanyagárak hatását a cégek többsége áremeléssel igyekszik kompenzálni.

Az elektronikai és a fémiparban már érződik ennek a hatása, de a vegyipar, valamint a gép- és berendezésgyártók esetében is ezt prognosztizálják az elemzők. Az autóipar esetében egyelőre nem kell erre számítani, a gyártók többsége kevés mozgásteret lát az eladási át tekintetében.