Egyre többen keresik a fenntartható üzleti modellű vállalatokba fektető alapokat. A Reuters beszámolója szerint

2020 utolsó negyedévéhez képest 2021 második negyedévében 35 százalékkal nőtt az ezekben a befektetésekben kezelt eszközök értéke, ezzel globálisan elérve a 2300 milliárd dollárt.

Az úgynevezett SRI (socially responsible investment – társadalmilag felelős befektetés) alapok főként Európában népszerűek. Az öreg kontinensről 112 milliárd dollár, míg az Egyesült Államokból 18 milliárd dollár áramlott ilyen befektetésekbe. Ezzel az Unióban épphogy csak kevesebb pénzt helyeztek fenntartható alapokba, mint hagyományos megtakarításokba (151 milliárd dollár).

Fotó: Imaginechina via AFP

A K&H-nál 2021 első félévében 31 milliárd forint értékben vásároltak társadalmilag felelős befektetésekből, az értékesítési forgalomnak több mint 20 százalékát adják nálunk az SRI alapok. Június végére már 44 milliárd forintra nőtt a K&H fenntartható alapokban kezelt vagyona. Így amellett, hogy Magyarországon először nálunk lehetett társadalmilag felelős alapokba fektetni 2007-ben, a piacvezetők közé tartozunk a zöld befektetések terén az eladások volumenében

– magyarázta Suba Levente, a K&H Fenntarthatósági programjának vezetője.

Óriásit mennek a zöldkötvények

A zöld kötvények piacán hasonlóan hatalmas a növekedés. A kormányzatok, bankok és vállalatok nagyjából tíz éve kezdtek értékesíteni zöld kötvényeket. Azóta a környezetvédelmileg és társadalmilag fenntartható projektek finanszírozását szolgáló értékpapírok kibocsátása rendre kétszámjegyű növekedést mutatott.

Zöld kötvényt összesen 252 milliárd dollár értékben vásároltak a befektetők eddig 2021-ben, majdnem annyit, mint tavaly egész évben (297 milliárd dollár).

A Moody’s év elején adta ki az előrejelzését a zöld, társadalmilag felelős és fenntartható kötvényekkel kapcsolatban. Akkor 32 százalékos bővülésre számítottak, de ehhez képest már az első negyedévben majdnem a felét értékesítették is az egész évre várt mennyiségnek. Így, ha a piac nem is bővülne tovább – ami nagyon valószínűtlen –, az összes idei kötvénykibocsátás 13-16 százalékát fogják kitenni a zöld, társadalmilag felelős és fenntartható minősítésűek.

Az EU-s követelményrendszer is megérkezett

Az erősödő érdeklődés miatt az EU is napirendre vette a befektetéseket. Az alapok egységes uniós szabályozása 2021. március 10-től érvényes, június 30-tól pedig minden 500 főnél több embert foglalkoztató értékpapírkereskedőre vonatkozik. Ez alapján már nemcsak a várható hozamát és kockázatát kell évente közzétenni. Ki kell térni olyan kérdésekre is, mint a vállalat fenntarthatósági politikája vagy a cégvezetők fizetése. Emellett nyilatkozni kell az esetleges káros környezeti, társadalmi hatásokról, amelyeket az alapon keresztül finanszírozott projektek okozhatnak, és az elkerülésükért tett lépésekről.