Kész folytatni az együttműködést a leendő új német kormányzattal Kína, abban a reményben, hogy ezzel aktívan hozzájárulhat a Kína és az közötti kereskedelem és együttműködés fejlődéséhez – közölte a kínai külügyminisztérium hétfőn.

Fotó: Shutterstock

Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő a német szövetségi parlamenti választások előzetes eredményeire reagálva elmondta: Kína kész a kétoldalú kapcsolatok és a nyílt szellemiségű párbeszéd folytatására az új kormányzattal a kölcsönösen gyümölcsöző együttműködés jegyében. 

A szóvivő szerint a tények azt támasztották alá, hogy amennyiben Kína és Németország kitart a kölcsönös bizalmon és egyenlőségen alapuló kétoldalú kapcsolatok elmélyítése mellett, úgy a fejlődés új szintjeire léphetnek, aktívan hozzájárulva a Kína és az EU közötti kereskedelemhez és együttműködéshez. 

Angela Merkel leköszönő német kancellár vezető szerepet játszott a Kína és az Európai Unió által hosszú tárgyalások után tavaly december végén jóváhagyott beruházási megállapodás tető alá hozásában. 

Németország számára különösen fontos a kínai piac, ahol számos német gyártó tevékenykedik, elsősorban az autóiparban. 

A megállapodás ratifikálása könnyíthetné a külföldi vállalatok hozzáférését a kínai piachoz, egyebek mellett például annak a szabálynak az eltörlésével, hogy a külföldi vállalatok csak helyi partnereken keresztül működhetnek Kínában. A megállapodás jövője azonban bizonytalanná vált azóta, hogy az EU és Kína emberi jogi kérdések kapcsán kölcsönösen szankciókat vezetett be egymással szemben. 

Hétfői sajtótájékoztatóján ugyanakkor Hua Csun-jing bejelentette: Vang Ji kínai külügyminiszter kedden videokapcsolaton keresztül egyeztet majd Josep Borrell európai uniós kül-és biztonságpolitikai főképviselővel a Kína és az EU közötti kapcsolatokról, valamint regionális kérdésekről.