Nemzetközi gazdaság

Lejtmenetbe kapcsolt a kínai gazdaság

Tavaly április óta először zsugorodott a kínai szolgáltatóipar a delta-variáns miatt elrendelt korlátozások hatására.

A kínai gazdaság több mint felét kitevő szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) augusztusban 46,7 pontra csökkent a júliusi 54,9 pontról – derült ki a kínai Caixin és a londoni székhelyű Markit gazdaságkutató közös felméréséből. Ezzel tavaly április óta először kerül a visszaesést jelző 50 pont alá. A visszaesés mértéke azonban igencsak meglephette az elemzőket, ugyanis a piaci várakozások konszenzusa 54 ponttal további növekedést jelzett.

Fotó: Shutterstock

Az új megrendelések 16 hónapja először estek vissza, a foglalkoztatottság három hónap alatt másodszor esett vissza, emellett a keresleti és kínálati részmutatók szintén mind estek. Ugyanakkor az üzleti várakozásokat tükröző részindex továbbra is derűlátásról árulkodott, a mutató 3 ponttal maradt csak el a történelmi átlagtól.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit BMI a júliusi 53,1 pontról 47,2 pontra esett, noha a piaci várakozások itt is növekedéssel számoltak, még ha valamivel kisebb mértékűvel is, mint az előző hónapban: az elemzők 52,9 pontra számítottak.

A feldolgozóipar teljesítményére vonatkozó, szerdán ismertetett adat is zsugorodást jelzett. Delta-variáns miatt ismételten elrendelt korlátozó intézkedések, az ellátási zavarok, valamint a nyersanyagok drágulása visszafogta a termelést, így a mutató 49,2 pontra süllyedt a júliusi 50,3 pontról. Ezzel a kínai feldolgozóipar másfél éve először zsugorodott augusztusban.

Markit szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index Caixin gazdaságkutató intézet kompozit BMI visszaesés Kína BMI
Kapcsolódó cikkek